Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Όταν ο Ταχιάος παρερμήνευε και τον Ιερεμία

Κοντά δέκα μέρες συγκράτησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό (ΑΜ) Νίκος Ταχιάος τη σφοδρή του ενόχληση για όσα είπε στις 24 Φεβρουαρίου ο μελετητής Παναγιώτης Βέττας σε εκδήλωση του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, παρουσιάζοντας την μοναδική υπαρκτή μελέτη κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης με ταυτόχρονη διάσωση κατά χώρα και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Σήμερα όμως η ενόχληση αυτή αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση διανθισμένη μάλιστα με ατυχείς Βιβλικές αναφορές και τις προφητείες του Ιερεμία…
Η χθεσινή ανάρτησή του κ. Ταχιάου στο φέησμπουκ είναι πολλαπλώς αποκαλυπτική σε ότι αφορά την σύγχυση που διακατέχει την ηγεσία της Αττικό Μετρό και κατ΄ επέκταση την ίδια την κυβέρνηση – και αντιστρόφως. Δυστυχώς γι αυτόν άναρθρες και διαψευσμένες ήδη «Ιερεμιάδες» είχαν εξακοντιστεί πάνω στα κεφάλια των Θεσσαλονικέων από την πλευρά όσων υποστήριζαν από το 2013 ότι «λύση δεν υπάρχει, τελεία και παύλα» ή ότι δεν μπορεί να γίνει σταθμός και να σωθούν τα αρχαία κατά χώρα διότι «θα πέσουν πεντέξι πολυκατοικίες…». Είναι οι ίδιοι που έβαλαν(;) τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τα ίδια τον Σεπτέμβριο του 2019 και επαναλαμβάνουν μέχρι σήμερα, βγάζοντας όμως τα παλιά ψεύδη από το κάδρο και, προσεδαφίζονται δήθεν στον «ρεαλισμό» -ο Ιερεμίας να τον κάνει- της ταχύτητας(!) και της οικονομίας(!) για την ολοκλήρωση του έργου.
Είναι σαφής μόνο σε ότι τον ενόχλησε ο κ. Ταχιάος –όχι ότι είχε κανείς αμφιβολία- και το λέει: «πανεπιστημιακός καθηγητής υπαινίχθηκε με κακόβουλες διατυπώσεις ότι υπαγορεύτηκε ‘άνωθεν’(σημ: η απόρριψη της μελέτης), με τον μελετητή μάλιστα να προσθέτει ότι ‘κατανοεί πως οι εργαζόμενοι της εταιρίας τελούν υπό πίεση’». Και τι απαντά:
«Η σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό διορίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Η απάντηση της διευθύνουσας υπηρεσίας με τον αποδομητικό σχολιασμό από την πλευρά των επιβλεπόντων μηχανικών της μελέτης διαβιβάστηκε στον ανάδοχο στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο φύλλο υπογραφών, φαρδιά – πλατιά εμφανίζεται η υπογραφή του προηγουμένου, διορισθέντος επί ΣΥΡΙΖΑ και στενού συνεργάτη του κυρίου Σπίρτζη διευθύνοντος συμβούλου(Μιχάλης Παπαδόπουλος). Ο ίδιος, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, είχε και πλήρη ενημέρωση προηγουμένως, έχοντας κατανοήσει την έκταση της αξιολόγησης της μελέτης που είχε υποβληθεί». Είναι να απορεί κανείς που διάβασε ο κ. Ταχιάος τον «αποδομητικό» σχολιασμό. Στις παρατηρήσεις της ΑΜ οι οποίες απαντήθηκαν από τον μελετητή; Και, πως αιφνιδίως αλήθεια είχε πληροφορηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον –αναπάντητο- «σχολιασμό» και είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ τρεις μέρες πριν την αποστολή των παρατηρήσεων ότι μελέτη δεν υπάρχει; Γιατί αιφνιδίως ο κ. Ταχιάος τα βάζει με τον κ. Παπαδόπουλο, καθώς ο ίδιος δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις μέχρι σήμερα είναι ένα μικρό μυστήριο που μεγαλώνει όταν φτάνουμε στο σχόλιο «Μεγάλη Σαρακοστή είναι, στο μυαλό μου έρχεται η προφητεία του Ιερεμία που μνημονεύει ο Ματθαίος».
Τέλος ο κ. Ταχιάος σε μια προσπάθεια να αποδομήσει όσα ο κ. Βέττας έχει παρουσιάσει, αναφέρεται σε κείμενό του στο απολογιστικό έντυπο κάθε χρονιάς, εν προκειμένω του 2019, της ΑΜ σχολιάζοντας ότι από τα γραφόμενα προκύπτει «αβεβαιότητα» και κυρίως «Ό,τι καταλάβατε, κατάλαβα!». Κρίμα, που δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που όντως έχουμε καταλάβει παρακολουθώντας την παρουσίαση της μελέτης από τον ίδιο τον κ. Βέττα επί 2,5 ώρες. Αλλά ο κ. Ταχιάος δεν ήταν στην δημόσια αυτή παρουσίαση και, ως μη τεχνικοί δυσκολευόμαστε να τον βοηθήσουμε να καταλάβει κάτι περισσότερο. Μπορεί, πάντως, να ρωτήσει το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, αλλά και την Θεολογική ως προς την επιβεβαίωση ή όχι του Ιερεμία για το συνέβη όταν «Φωνὴ ἐν Ῥαμᾷ ἠκούσθη, θρῆνος καὶ κλαυθμὸς καὶ ὀδυρμὸς πολύς…».
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: