Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Κατέρρευσε η ανάπτυξη επί ΝΔ - Τσακαλώτος: «Μάλλον μου είπαν ψέματα»

Στο 1,9% του ΑΕΠ κλειδώνει η ανάπτυξη για το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ποσοστό σαφέστατα χαμηλότερο των προσδοκιών αφού υπήρχαν διαβεβαιώσεις όχι μόνο για επίτευξη του στόχου αλλά και υπέρβαση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Αιτία είναι η πολύ κακή επίδοση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους (ανάπτυξη 1%). 
Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανάπτυξη για το σύνολο του 2019 διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι στόχου για 2% και προβλέψεων 2,1% από το ΥΠΟΙΚ και 2,2% από την Κομισιόν.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 
Από τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε όρους όγκου, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1%, με τη γενική κυβέρνηση να δίνει τον ρυθμό (+2,1%) και τα νοικοκυριά να ακολουθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στην κατανάλωση, κατά μόλις 0,8%.
Σε ετήσια βάση, προκύπτει επίσης οριακή αύξηση (0,7%) στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 4,8% και οι εισαγωγές με 2,5%.
Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, όμως, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε μόλις 0,4%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,7%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 5%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ, το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, να καταγράψει μείωση 0,7%.
 Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019.
  • Μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5%.
  • Μείωση κατά 5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Ετήσιες μεταβολές
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.
  • Αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,3%.
  • Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,2%.
Τσακαλώτος: «Μάλλον μου είπαν ψέματα»
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την ανάπτυξη του 1% στο τέταρτο τρίμηνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν». «Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2.8%», προσθέτει.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: