Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κομισιόν προς Τουρκία: Απομακρύνετε τους πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα

Η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγο πριν τις συνομιλίες της με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Η εξεύρεση μιας λύσης στην παρούσα κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν, είναι επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος ασύλου, η υποστήριξη τόσο σε Τουρκία όσο και σε Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά μεταναστών -ειδικά των ανηλίκων- που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Χορτάσαμε ευχαριστίες
Την αλληλεγγύη και τις ευχαριστίες της Γερμανίας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.
Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνεται σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Αλτμάιερ επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με μεταναστευτική πίεση από πρόσφυγες, οι οποίοι «έφτασαν στα σύνορα ή οδηγήθηκαν εκεί, την οποία χειρίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και μεγάλη επιτυχία».
Στον κ. Αλτμάιερ απάντησε ακολούθως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ευχαριστώντας τον για την «ξεκάθαρη δήλωση στήριξης» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει, όπως είπε, όχι τα ελληνικά, αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτή είναι η μοίρα της Ελλάδας, εδώ και χιλιάδες χρόνια, να προστατεύει την Ευρώπη και τα σύνορά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: