Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Άλλα είναι τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα

Το πρόβλημα για τους κατοίκους στις Καστανιές δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ετσι κι αλλιώς, όπως λένε, πάντα περνούσαν από τον Εβρο και θα συνεχίσουν να το κάνουν όταν η κατάσταση, όπως είναι τώρα, περάσει και ο στρατός, η αστυνομία, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι φύγουν. Τα προβλήματά τους είναι άλλα.
Είναι τα χωράφια που μια βδομάδα τώρα είναι άσπαρτα και ακαλλιέργητα. Είναι τα δεκαοκτώ εκατομμύρια ευρώ ζημιά που έπαθε η παραγωγή του βαμβακιού το 2018 κι ακόμη να αποζημιωθούν. Είναι το κράτος που τους έχει ξεχασμένους και αναγκάζει τα παιδιά τους να γίνουν εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες. Είναι που τους σπρώχνει να πηγαίνουν για είδη πρώτης ανάγκης και βενζίνη στη γειτονική τουρκική Αδριανούπολη, που απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα. Είναι που, όταν αρρωσταίνουν, περνάνε τα σύνορα της Τουρκίας και της Βουλγαρίας για να πάνε στα νοσοκομεία τους και να πάρουν φτηνότερα τα φάρμακα, γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν «γρηγορόσημο» σε γιατρούς και να πλουτίζουν τον ΕΦΚΑ, όταν «δίπλα» δίνουν για τα ίδια φαρμακευτικά σκευάσματα όσα θα έδιναν στη χώρα τους ως συμμετοχή στο ΙΚΑ.
Τα χωράφια παραμένουν άσπαρτα
ΦΩΤ.: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Η είδηση για τους ντόπιους, όταν επισκέφθηκε την περιοχή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες, ήταν οι δύο πρόσφυγες που ήρθαν κι έκατσαν στο ίδιο μαγαζί όπου έτρωγε και φυσικά συνελήφθησαν. Οι περισσότεροι, από την άλλη, δεν ήξεραν ότι ο (πρώην χρυσαυγίτης και ανεξάρτητος πλέον) ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός πέρασε, πήγε κοντά στο σημείο που γίνονται τα «επεισόδια», φωτογραφήθηκε κι έφυγε. «Το είδα σε τουρκικό σάιτ και από κάτω έγραφε ότι είναι αυτός που έσκισε τη σημαία τους στην Ευρωβουλή. Ανθρωποι σαν τον Λαγό δεν χωράνε εδώ. Δεν είναι πατριώτης στα σύνορα, είναι ψευτοπατριώτης. Δεν είναι ακρίτας», είπε στην «Εφ.Συν.» ο 41χρονος Γιώργος που έχει δυο γιους, ηλικίας 16 και 8 χρόνων, και τα βάζει με το κράτος γιατί «αύριο-μεθαύριο θα φύγουν για να βρουν δουλειά». Από συγχωριανούς του έμαθε ότι τον έφερε ένας χρυσαυγίτης που μένει τέσσερα χωριά μακρύτερα και είχε κατέβει υποψήφιος «μ’ αυτούς», αλλά τώρα που δεν βγήκαν στη Βουλή πέρασε στην ομάδα του Λαγού και προσπαθεί όπως και πριν «να κάνει φασαρίες». Εμαθε ότι «μαζεύτηκαν δυο-τρεις» και πως όταν σκοτείνιασε «βγάλανε και μερικές φωτογραφίες, για να δείξουν ότι κάτι κάνουν».
Οπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι κι εδώ υπάρχουν χρυσαυγίτες, λένε οι κάτοικοι του χωριού, όμως οι πλειονότητα των Εβριτών τούς έχει γυρίσει την πλάτη. Ενοχλούνται μάλιστα από όσους έρχονται εκεί και «κάνουν τους καμπόσους». Τόσα χρόνια που περνούσαν καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πού ήταν όλοι αυτοί, αναρωτιούνται και προσθέτουν ότι καλό θα ήταν να φύγουν, γιατί στο τέλος οι Εβρίτες θα το πληρώσουν.
Το «μπακάλικο του γείτονα». Τούρκοι έρχονται εδώ για να πιουν και να διασκεδάσουν αφού στη χώρα τους τα αλκοολούχα είναι πανάκριβα και απαγορεύεται να πίνουν γύρω από σχολεία και τζαμιά
ΦΩΤ.: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Δεν τους απασχολούν ούτε οι πρόσφυγες, που όσοι καταφέρνουν να περάσουν πάνε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ούτε και οι Τούρκοι, που είναι καλοί πελάτες. Οι γείτονες έρχονται συχνά στο χωριό για να τα πιουν στα μαγαζιά τους και να γλεντήσουν, αφού στη χώρα τους τα αλκοολούχα είναι πανάκριβα και απαγορεύεται να πίνουν γύρω από σχολεία και τζαμιά. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, εξάλλου, άνοιξε καινούργιο μαγαζί: το «Komsu Bakkal» (Το μπακάλικο του γείτονα), για να τους εξυπηρετεί.
«Μια βδομάδα δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια κατά μήκος του φράκτη», μας είπε η Ανθούλα όταν της ζητήσαμε να σχολιάσει αυτά που γίνονται στα σύνορα. «Αν συνεχιστεί αυτό το χάλι και δεν μπορέσουμε να σπείρουμε λιόσπορους και βαμβάκι, θα έχουμε άλλα προβλήματα. Δεν θα αντέξουμε για πολύ να διώχνουν ο στρατός και η αστυνομία τους αγρότες. Πρέπει να τελειώσουν αυτά», πρόσθεσε, πριν αρνηθεί να φωτογραφηθεί για «να μην μπλέξει».
Το ίδιο εξάλλου έκανε και ο ηλικιωμένος κάτοικος που με το ποδήλατό του ήρθε ώς τις γραμμές του τρένου κοντά στον σταθμό του χωριού, για να... χαζέψει τα τηλεοπτικά συνεργεία, τους δημοσιογράφους και το πεδίο όπου έχει στηθεί το «θέατρο των επιχειρήσεων» με τις ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από τη μία, τις τουρκικές από την άλλη και στη μέση τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Το θέαμα, εξάλλου, ήταν γεμάτο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή το βράδυ, ένα τεθωρακισμένο όχημα επιχείρησε να πέσει πάνω στον φράκτη, το πρωί του Σαββάτου οι Τούρκοι έριχναν χημικά και καπνογόνα, το μεσημέρι οι πρόσφυγες άναβαν φωτιές και, το απόγευμα, οι πρόσφυγες επιχείρησαν να ρίξουν με συρματόσκοινο, που εικάζεται ότι τους έδωσαν οι Τούρκοι, ένα κομμάτι του φράχτη. Το δε βίντεο των προσπαθειών τους δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι.
 
Μάνος Τσαλδάρης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: