Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ο κοροναϊός μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο όριο της πείνας

«Ο κοροναϊός μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο όριο της πείνας» γράφει η εφημερίδα «The Guardian», στο δημοσίευμα στο οποίο δημοσιεύει αποκλειστικά, σχετική επιστολή που έλαβαν οι ηγέτες του G7 και G20 με τις υπόγραφες του ΟΗΕ, πολυεθνικών τροφίμων, οργανώσεων αγροτών, ακαδημαϊκών κ.α. Οι πρόταση τους έχει μία προϋπόθεση: Οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες.
Καθώς οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους ή το εισόδημά τους πέφτει εξαιτίας της καραντίνας, ή των προβλημάτων στην υγεία, η πείνα είναι πιθανό να αυξηθεί. «Δεν θα ήταν δύσκολο να προβλέψουμε σενάρια όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από πείνα σε καθημερινή βάση, που ήδη υπολογίζεται σε πάνω από 800 εκατομμύρια, διπλασιάζεται τους προσεχείς μήνες, με τεράστιο κίνδυνο αυξημένου υποσιτισμού και θανάτου παιδιών» προειδοποιούν οι εταιρείες τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες Unilever, η Nestlé και η PepsiCo, μαζί με οργανώσεις αγροτών, το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, ακαδημαϊκούς και ομάδες πολιτών, καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες, να αποτρέψουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, προκειμένου να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.
Οι προμήθειες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο εξαντλούνται μαζικά και εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν δράση, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται από χρόνια υποσιτισμένοι, θα μπορούσε να διπλασιαστεί, όπως προειδοποιούν.
Η ομάδα των G20 καλείται να δράση κάτω από έντονη πίεση
Νομπελίστες, οικονομολόγοι και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της αναπτυξιακής τράπεζας έγραψαν στο φόρουμ, ότι θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντιμετωπίσει την πανδημία Covid-19. Αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από 100 πρώην αρχηγοί κυβερνήσεων, όπως ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Νικολά Σαρκοζί, κάλεσαν επίσης τους ηγέτες να ενεργήσουν επειγόντως αλλιώς, θα ηχεί ο κώδωνας του κινδύνου καθημερινά από διάφορες εστίες.
Τα μέτρα για τα κορωναϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο, ότι, παρόλο που οι συγκομιδές είναι καλές και αρκετά τρόφιμα παράγονται για να τροφοδοτήσουν τον κόσμο, οι περιορισμοί στις εξαγωγές ή τα τιμολόγια από ορισμένες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελλείψεις.
Η επείγουσα προειδοποίηση από τους ειδικούς της βιομηχανίας τροφίμων, γίνεται εξαιτίας του γεγονότος, ότι ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να περιορίζουν ορισμένα τρόφιμα. Επίσης οι περιορισμοί στη μετακίνηση των ανθρώπων, λόγω της καραντίνας, δημιουργεί ήδη ελλείψεις στον τομέα γεωργικής εργασίας σε μια κρίσιμη εποχή του χρόνου για πολλές καλλιέργειες.
«Ο κίνδυνος της διακοπής στην προμήθεια τροφίμων τους επόμενους μήνες αυξάνεται, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, που εισάγουν τρόφιμα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική», προειδοποιούν οι υπεύθυνοι της βιομηχανίας τροφίμων στην επιστολή τους.
Τα λιμάνια και τα σύνορα, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στο εμπόριο τροφίμων, γράφουν και καλούν τα μεγάλα έθνη που εξάγουν τρόφιμα «.. να εγγυηθούν, ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν πλήρως υπηρεσίες σε διεθνείς αγορές και πελάτες»
Οι επιχειρηματίες, θέλουν επίσης επενδύσεις στην τοπική παραγωγή τροφίμων, ενίσχυση των αγροτών, των ανθρώπων που εργάζονται στην επεξεργασία τροφίμων και όλων των τμημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων ως βασικοί εργαζόμενοι. Οι μικροί αγρότες μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε πίστωση, για να συνεχίσουν να παράγουν, γράφει η επιστολή και καλεί τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες να τους βοηθήσουν.
 
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: