Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Η Δεξιά του Κυρίου θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία

Kάθε απόγευμα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς… παίρνει το όπλο του και ρίχνει προειοδοποιητικές βολές επί δικαίων και αδίκων. Χθες μας δήλωσε ορθά κοφτά να μην διανοηθούμε να κουνήσουμε ρούπι το Πάσχα, διότι θα βάλει αστυνομικούς στα διόδια, θα στείλει drones να εντοπίζουν τους απείθαρχους, θα παίρνει πινακίδες και θα κόβει πρόστιμα 300 ευρώ. Καλώς έπραξε – έστω και με το σύνηθες ύφος του «σερίφη», έστω και παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει υψηλή υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε τις ίδιες οδηγίες και παρατηρήσεις, κάνοντας μια… ιερή εξαίρεση: Είπε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί κάποιος να βγαίνει από το σπίτι του για τους λόγους που προβλέπονται (μέσω των μηνυμάτων στο 13033) και «παρεμπιπτόντως, να περάσει από την Εκκλησία της ενορίας του και να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία».Εν ολίγοις, ο κ. Πέτσας έδωσε οδηγίες για το… σπάσιμο του lockdown στους πιστούς, ζηλεύοντας προφανώς την θρησκευτική δόξα του Μητροπολίτη Κέρκυρας που καλούσε το ποίμνιο να δηλώσει ότι πάει σούπερ μάρκετ και να πάει στην Εκκλησία.
Το πρώτο – πολιτικό και επικοινωνιακό - ζήτημα είναι πως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακύρωσε, μέσα σε δύο λεπτά, την απογευματινή, καθημερινή «διδασκαλία» της κυβέρνησης που εκπροσωπεί. Το δεύτερο – και πολύ πιο σοβαρό ζήτημα – είναι ότι, κόντρα στις δημόσιες τοποθετήσεις των επιδημιολόγων και των επιστημόνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να στηρίζει το ενδεχόμενο προσέλευσης των πιστών, έστω και για ατομική λατρεία, στις εκκλησίες θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία.
Με δεδομένο ότι ο κ. Πέτσας δεν είναι απλώς το οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ που αναζητά εκλογική πελατεία στο ποίμνιο, αλλά είναι το πρόσωπο που εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα. Σε πρώτο χρόνο καλό θα ήταν να απαντηθεί από το Μαξίμου εάν αποτελεί θέση και του πρωθυπουργού να… στέλνουν οι πιστοί sms για σούπερ μάρκετ και να πηγαίνουν στις εκκλησίες.
Σε δεύτερο επίπεδο, η δήλωση Πέτσα περιπλέκει ακόμη περισσότερο το απόλυτο, και άκρως επικίνδυνο, αλαλούμ που προκάλεσε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να κρατά ανοιχτές τις Εκκλησίες επί δύο ώρες κάθε μέρα την Μεγάλη Εβδομάδα, και την Μεγάλη Παρασκευή τέσσερις ώρες. Η διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτη Ναυπάκτου ότι η απόφαση δεν προβλέπει προσέλευση πιστών και ελήφθη για την «συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» μάλλον επιτείνει αυτό το αλλαλλούμ. Και, κυρίως, αποκαλύπτει την υποκριτική και επικίνδυνη στάση που εξ αρχής επιδεικνύει η Ιεραρχία εν μέσω της πανδημίας.
Ποιες είναι, δηλαδή, εκείνες οι διοικητικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν στους Ναούς την… Μεγάλη Παρασκευή; Και ποιος θα αποτρέψει τους πιστούς να μπουν και να προσκηνύσουν εικονες και Επιταφίους όταν οι πόρτες θα είναι ανοιχτές – πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους προτρέπει να ασκήσουν «ατομική λατρεία»;
Είναι σαφές ότι τα συγκεκριμένα ερωτήματα, εάν δεν απαντηθούν άμεσα, εκθέτουν σοβαρά την κυβέρνηση και την καθιστούν υπόλογη ότι ρισκάρει την δημόσια υγεία καταστρέφοντας η ίδια την επώδυνη προσπάθεια που έχει καταβάλει εδώ κι ένα μήνα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Προβληματισμός και δυσφορία υπάρχει, μάλιστα και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που παίρνουν αποστάσεις από την στάση Πέτσα, ενώ οι πληροφορίες παραπέμπουν σε βαρύ κλίμα και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προειδοποιεί ότι οι αστυνομικοί κινδυνεύουν να βρεθούν την
Μεγάλη Εβδομάδα αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις σε περιπτωση μαζικής προσέλευσης πιστών στις Εκκλησίες.
Σήμα συναγερμού εκπέμπεται και από τους ειδικούς επιστήμονες και είναι ενδεικτική η πρωινή τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Νικου Σύψα, ο οποίος τόνισε για την απόφαση της Εκκλησίας: «Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά».
 
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: