Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Δεν έχουν ελπίδα

Η Ελλάδα ως ποδοσφαιρική αγορά με καθαρά εμπορικά κριτήρια είναι όχι απλώς αμελητέα ποσότητα, αλλά ίσως και πιο κάτω από αυτό. Στην Ελλάδα από μια ενδεχόμενη διακοπή του πρωταθλήματος δεν διακυβεύονται τεράστια ποσά για τις ομάδες και γι’ αυτό υπήρξαν ΠΑΕ, όπως οι Παναθηναϊκός, Αρης και Πανιώνιος, που με αρκετή ευκολία έριξαν στη διάσκεψη της Super League την πρόταση για πρόωρο «λουκέτο».
Σε αυτή την προοπτική έχουν δει έναν τρόπο να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών λόγω «ανωτέρας βίας», δηλαδή λόγω αναγκαστικής διακοπής του πρωταθλήματος και αποκλεισμού κάθε προοπτικής για οποιοδήποτε έσοδο τους τελευταίους μήνες. Αλλά δεν έχουν ελπίδα αν δεν υπάρξει γενικό ευρωπαϊκό «λουκέτο».
Υπάρχει όμως η γραμμή των αφεντικών του ποδοσφαίρου, FIFA - UEFA, που τη χαράσσουν με βάση τα δικά τους τεράστια οικονομικά συμφέροντα και βέβαια τα αντίστοιχα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Γι΄αυτό η UEFA έσπευσε σε αυστηρό τόνο να κόψει κάθε κουβέντα για πρόωρα «λουκέτα» στα πρωταθλήματα χωρών- μελών της. Και να το αγνοούσαν στην Ελλάδα αυτό και να πήγαιναν μόνοι τους σε διακοπή, πάλι δεν θα κέρδιζαν τίποτα.
Γιατί από τη στιγμή που η επίσημη θέση είναι η προσπάθεια για να παιχτεί ποδόσφαιρο ξανά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η UEFA, τότε όσοι ποδοσφαιριστές θα έμπαιναν σε καθεστώς παύσης πληρωμών από ελληνικές ΠΑΕ πολύ εύκολα θα μπορούσαν δικαστικά να κερδίσουν τα χρήματά τους στα αρμόδια όργανα των διεθνών συνομοσπονδιών. Το επιχείρημά τους θα ήταν πως η ελληνική Λίγκα προχώρησε σε μια μονομερή απόφαση, αντίθετη με την οδηγία της UEFA, απλώς και μόνο για να μην πληρώσουν οι ομάδες τους παίκτες.

Τάσος Τσατάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: