Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αυξημένα τα φετινά χρεωστικά εκκαθαριστικά

«Τσιμπημένα» είναι τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα ο μέσος φόρος που θα πληρώσουν όσοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Ο μέσος φόρος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει φτάσει ήδη στα 1.200 ευρώ και αναμένεται να ανέβει ακόμη πιο ψηλά όσο αυξάνεται ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Τι διασταυρώνει η ΑΑΔΕ
Αυτόματες διασταυρώσεις στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλουν φέτος οι φορολογούμενοι διενεργεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει λάθη ή σκόπιμη απόκρυψη εισοδημάτων και στοιχείων που απομειώνουν την τεκμαρτή δαπάνη.
Στις περιπτώσεις που τα στοιχεία των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ, δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο φορολογούμενος, τότε καλείται στην Εφορία για εξηγήσεις και για να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να αποδείξει πως οι δηλώσεις του ήταν σωστές.
Εφόσον πείσει η υπόθεση κλείνει, ενώ αν υπάρχουν διαφορές τότε του καταλογίζονται επιπλέον φόροι εισοδήματος ή ακινήτων και μάλιστα αναδρομικά, από το έτος που εντοπίζονται οι διαφορές. Σε κάθε περίπτωση, τα σημειώματα με τις διαπιστώσεις της Εφορίας εκδίδονται με βάση στοιχεία που έχουν αντληθεί από τη φορολογική δήλωση του υπόχρεου ή και από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, από άλλες πηγές.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: