Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Θητεία μόνο στον στρατό ξηράς

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 
Προεκλογικό άρωμα στην παρουσίαση της Β’ φάσης των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2030», με τον υπ. Αμυνας να προαναγγέλλει αυξήσεις στο στρατιωτικό προσωπικό, ενώ υποσχέθηκε την κατασκευή 1.059 νέων κατοικιών ● Ανακοίνωσε και τη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων
Το τέλος της στρατιωτικής θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία από 1η Ιανουαρίου του 2026, αυξήσεις στο στρατιωτικό προσωπικό και μια σειρά αλλαγών στη δομή και τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνει η δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της υιοθέτησης ενός επιχειρησιακά ευέλικτου στρατιωτικού μοντέλου, που θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και θα εξοικονομεί πόρους, καταργείται η 1η Στρατιά ενώ τα τέσσερα Σώματα του Στρατού Ξηράς αντικαθίστανται από ισάριθμες Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις. «Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών», ανέφερε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα. Ολες οι διοικήσεις θα υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. «Είναι φανερό πλέον ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα και γι’ αυτόν τον λόγο καταργούμε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης», εξήγησε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην κατάργηση της 1ης Στρατιάς και στην αναβάθμιση της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού, στην οποία δίνονται νέες αρμοδιότητες.
Στη νέα δομή δυνάμεων προβλέπεται επίσης η σύσταση Διοίκησης μη επανδρωμένων εναέριων μέσων σε όλους τους μείζονες στρατιωτικούς σχηματισμούς προκειμένου να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο περιβάλλον των απειλών. Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε τη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων στο πλαίσιο της μείωσης των μονάδων και των σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων, με στόχο τα ενεργά στρατόπεδα στη χώρα να μειωθούν στα 655 από 837 που είναι σήμερα. Το πλεονάζον στρατιωτικό προσωπικό που θα προκύψει από την κατάργηση των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διοχετευτεί στην παραμεθόριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αμυνας το ποσοστό επάνδρωσης των μάχιμων μονάδων θα ανέρχεται στο 70% εν καιρώ ειρήνης. Συγχωνεύσεις θα υπάρξουν και στα στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία θα περιοριστούν από 15 που είναι σήμερα σε 6.
Η χθεσινή παρουσίαση της δεύτερης φάσης των μεταρρυθμίσεων των ενόπλων δυνάμεων, στην καρδιά του καλοκαιριού και με καύσωνα, είχε εκτός από την προσωπική σφραγίδα του κ. Δένδια και προεκλογικό άρωμα, καθώς ο υπουργός Αμυνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι από την 1η Οκτωβρίου θα δοθούν αυξήσεις στα επαγγελματικά στελέχη, ανεξαρτήτως του χρόνου ψήφισης του σχετικού νομοθετήματος που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Ο κ. Δένδιας, πάντως, δεν προσδιόρισε το ποσοστό της αύξησης, λέγοντας ότι αυτό εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών. Αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο αυξάνεται η μηνιαία αποζημίωση στους στρατεύσιμους από 8,8 ευρώ που είναι σήμερα στα 100 ευρώ για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο και στα νησιά και στα 50 ευρώ για τους οπλίτες στην ενδοχώρα.
Ο υπουργός Αμυνας έκανε εκτενείς αναφορές στο στεγαστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη μέριμνα στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αλλά και να δώσει περισσότερα κίνητρα σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Υποσχέθηκε την κατασκευή 1.059 νέων κατοικιών μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Κώστας Αλατζάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: