Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Τραμπ: «Απετάξω τω κομμουνισμώ;» ChatGPT: «Απεταξάμην»

Ανακοινώνοντας ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, ο Τραμπ ευχαρίστησε τη Σίλικον Βάλεϊ για τη στήριξη που του προσφέρει και έφερε την αμερικανική κοινωνία ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέα φούσκα τύπου dotcom. Υπό μία προϋπόθεση: οι εταιρείες που θα λεηλατήσουν τα δημόσια ταμεία των ΗΠΑ οφείλουν πρώτα να υπογράψουν δηλώσεις ψηφιακών φρονημάτων.
«Eνα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανέφερε στην απάντησή του ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς λάθος αντωνυμία για το φύλο ενός ανθρώπου (misgender) ακόμα κι αν αυτό θα έσωζε τον πλανήτη από την πυρηνική συντέλεια». Η συγκεκριμένη φράση είναι ίσως ό,τι πιο γελοίο έχει ειπωθεί από πολιτικό από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διηγήθηκε την ιστορία του παιδιού που ήθελε να αλλάξει φύλο «γιατί του το ζήτησε ένας εξωγήινος στον Υμηττό». Το πρόβλημα είναι ότι περιλαμβάνεται σε ένα από τα σημαντικότερα διατάγματα του Τραμπ, το οποίο ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης για τις επόμενες δεκαετίες. Το κείμενο με τίτλο «Αποτρέποντας το woke AI στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση» καλεί εμμέσως τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που θέλουν να λαμβάνουν κρατικές προμήθειες για εφαρμογές ΑΙ, να παρεμβαίνουν στις απαντήσεις που δίνουν εφαρμογές όπως το ChatGPT, το Geminii της Google ή το Copilot της Microsoft. Για να μην υπάρχουν μάλιστα αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να έχουν αυτές οι παρεμβάσεις, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι «ο αμερικανικός λαός δεν θέλει να βλέπει woke, μαρξιστικές ανοησίες στα μοντέλα AI».
Η νέα εντολή θεωρητικά καταργεί την πεμπτουσία των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που υποτίθεται ότι είναι «αδέκαστα» και αυτοεκπαιδεύονται αναλύοντας τεράστιους όγκους δεδομένων που συλλέγουν από το ίντερνετ ή σώματα κειμένων. Οπως εξηγήσαμε πρόσφατα, η εφαρμογή Grok στο Χ έλυσε ήδη αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους: Κατ’ αρχάς αντλεί υλικό για την εκπαίδευσή της και από την ίδια την πλατφόρμα, η οποία εξαιτίας του Μασκ έχει μετατραπεί σε έναν βάλτο νεοφασιστικών και ρατσιστικών απόψεων. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε το Associated Press, ο αλγόριθμος καλείται να ενημερώνεται για τις σχετικές απόψεις που έχει εκφράσει ο ίδιος ο Μασκ πριν απαντήσει σε κάποιο χρήστη.
Εδώ όμως φτάνουμε στη δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή που προωθεί ο Τραμπ και η οποία ενδεχομένως σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τα χαρακτηριστικά του ίδιου του αμερικανικού καπιταλισμού. Οπως εξηγεί συχνά σε ομιλίες του, σκοπεύει να δώσει το δικαίωμα σε εταιρείες ΑΙ να αντλούν ανεμπόδιστα υλικό ακόμα και από πηγές που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα, όπως βιβλία, αρχεία εφημερίδων κτλ. Ηδη εφημερίδες, όπως οι New York Times» έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον εταιρειών ΑΙ – σε μια μάχη που όπως φαίνεται θα χάσουν αν το δικαστικό κατεστημένο συνταχθεί για άλλη μια φορά με τον Τραμπ.
Είναι προφανές ότι αφού πρώτα οικοδόμησαν την αυτοκρατορία τους πάνω σε εξαιρετικά σκληρές πολιτικές πατέντας, που έπνιγαν την ίδια την έννοια της επιστημονικής προόδου (π.χ. στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας), τώρα κάποια τμήματα της αμερικανικής οικονομικής ελίτ θέλουν να ξεφορτωθούν αυτούς τους περιορισμούς «κλέβοντας» την περιουσία των άλλων.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Αν η αμφισβήτηση της πατέντας διευρυνθεί, ενδέχεται να φέρει σε σύγκρουση διαφορετικά τμήματα της αμερικανικής βιομηχανίας, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο η κερδοφορία τους συνδέεται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του καπιταλισμού, τα πιο προωθημένα τμήματα της αστικής τάξης, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σίλικον Βάλεϊ, ζητούν περισσότερη «ελευθερία» απέναντι στις παλαιότερες ελίτ που σαν ραντιέρηδες τρώνε από τα έτοιμα κέρδη παλαιότερων δραστηριοτήτων.
Ολη αυτή η συζήτηση, βέβαια, ενδέχεται να αποδειχθεί κενή περιεχομένου εάν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που υποσχέθηκε να ρίξει ο Τραμπ στην αμερικανική βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης απλώς επισπεύσουν το σπάσιμο της φούσκας, φέρνοντας έναν νέο οικονομικό Αρμαγεδδώνα. «Είναι η εκρηκτική ανάπτυξη του ΑΙ μεγαλύτερη από τη φούσκα του dotcom;» αναρωτιόταν πριν από μερικές ημέρες το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας δύο κινδύνους που θα μπορούσαν να τινάξουν τον ενθουσιασμό στον αέρα: Το ΑΙ να μην προσφέρει κέρδη όσο γρήγορα πιστεύουν οι αγορές ή μια τεχνολογική καινοτομία της Κίνας να συνθλίψει τον ανταγωνισμό (όπως συνέβη με την κυκλοφορία του DeepSeek).
Οποια κι αν είναι όμως η εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία, οι υποσχέσεις που έχει δώσει ο Τραμπ στη Σίλικον Βάλεϊ θα οδηγήσουν στη δημιουργία εκατοντάδων εξαιρετικά ενεργοβόρων Data Center, τα οποία χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό σχεδιασμό θα μετατραπούν σε ακόμα μία βόμβα για το περιβάλλον και για τοπικές κοινότητες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε γειτονικές… αποικίες, όπως το Μεξικό.
Το μόνο που δεν αναμένεται να συμβεί είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας να αφεθεί προς τη δημιουργία μιας νέας μορφής γενικής διάνοιας. Σε αυτό τουλάχιστον ο Τραμπ ήταν σαφής. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έχει σχέση με τον μαρξισμό.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: