Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: «Οι Eλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

Περισσότερα από 500 αρχαία έργα, από 22 δημόσια μουσεία της Ελλάδας, θα «ταξιδέψουν» στον Καναδά και στις ΗΠΑ για να πλαισιώσουν την έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το καναδικό Μουσείο Πολιτισμού στην Οτάβα- Gatineau.
Η έκθεση -μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο εξωτερικό- θα παρουσιαστεί κατ' αρχήν στο καναδικό μουσείο και έπειτα στο Μουσεία Field στο Σικάγο και του National Geographic στην Ουάσινγκτον, «σταθμοί» που είναι πιθανό να αυξηθούν, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και από άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Βόρειας Αμερικής.

Σημαντική είναι η παράμετρος ότι το κόστος της έκθεσης δεν θα επιβαρύνει την ελληνική πλευρά. Όσο για τη δυνατότητα επέκτασης της έκθεσης και σε άλλα καναδικά ή αμερικανικά μουσεία, είναι κάτι που θα διερευνηθεί εντός των αυστηρών χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές και σε κάθε περίπτωση μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, καθώς και των εκπροσώπων των ξένων μουσείων, μεταξύ οποίων και ο πρεσβευτής του Καναδά.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2014 ως τον Σεπτέμβριο του 2016, θα πλαισιώνεται από μοναδικά και αναγνωρίσιμα έργα τέχνης, όπως το μαρμάρινο άγαλμα Κόρης του 6ου αι. πΧ, από το Μουσείο της Ακρόπολης ή η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου (μέσα 4ου αιώνα πΧ) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, καθώς και από νέα ευρήματα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά. Αξιοσημείωτο μάλιστα, είναι ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από τα αρχαία έργα βγαίνει για πρώτη φορά εκτός των ελληνικών συνόρων.

Κύριος στόχος της έκθεσης είναι η προβολή της Ελλάδας μέσα από την παρουσίαση του διαχρονικού πλούτου του ελληνικού πολιτισμού.
«Τα αριστουργήματα της γλυπτικής, της ζωγραφικής και της κοσμηματοτεχνίας συνοδεύουν τα επιτεύγματα της φιλοσοφίας και των επιστημών, ξετυλίγοντας τη μοναδική διαχρονική συνέχεια και την ενότητα τού πολιτισμού μας, από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο. Το τέλος κάθε εποχής δίνει τη θέση του σε μια καινούρια αρχή και, όμως, η ενότητα αυτή παραμένει αδιάσπαστη. Αυτοί οι δεσμοί μάς συνέχουν και σήμερα, που η Ελλάδα καταβάλλει μια τεράστια εθνική προσπάθεια για την οικονομική της ανασυγκρότηση, εκπροσωπούμενη πάντοτε από τον πολιτισμό της, που είναι η ταυτότητά της, αλλά συγχρόνως και το πολύτιμο διαβατήριό της προς τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος στον χαιρετισμό του.

«Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίσαμε στη διοργάνωση της έκθεσης και κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι που το Μουσείο μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων, επιλεγμένων σταθμών της περιοδείας της στη Βόρεια Αμερική, το 2015 και το 2016. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έκθεση του είδους της, που παρουσιάζεται στη Βόρειο Αμερική εδώ και αρκετές δεκαετίες, δεδομένων του πλήθους και της ποικιλίας των εκθεμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Καναδικού Μουσείου Πολιτισμού Μαρκ Ο΄Νιλ, ευχαριστώντας το ΥΠΠΟΑ και ευελπιστώντας, όπως ανέφερε, κάποια μέρα να υπάρξει μια ανταπόδοση και να μεταφερθούν στην Ελλάδα μερικές από τις συναρπαστικές ιστορίες που έχει να διηγηθεί ο Καναδάς.

Με το συγκεκριμένο συμφωνητικό ρυθμίζονται ποικίλα διαδικαστικά θέματα, που αφορούν στη διοργάνωση αυτής της πολύ μεγάλης έκθεσης, όπως η ανάληψη των υποχρεώσεων και των θετικών σημείων συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς. Συγκεκριμένα η καναδική και αμερικανική πλευρά αναλαμβάνουν την κάλυψη των δαπανών της έκθεσης όσον αφορά τον μουσειογραφικό σχεδιασμό και την εφαρμογή του, την ασφαλή συσκευασία, μεταφορά, έκθεση, φύλαξη, έκδοση ασφαλιστηρίων συμβολαίων κλπ, ενώ το ελληνικό ΥΠΠΟΑ την έκδοση δίτομου επιστημονικού καταλόγου που θα συνοδεύει την έκθεση.
«Έχουμε μια έκθεση που αναπτύσσει τη μεγάλη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού, από την απώτατη προϊστορία ως την ελληνιστική περίοδο, μέσα από εξαιρετικά έργα τέχνης, χωρίς όμως να είναι παράθεση έργων τέχνης. Υπάρχει μια ουσιαστική συνοχή που αναδεικνύει τη μακρά πορεία της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας. Το συμφωνητικό αυτό στην ουσία επικυρώνει τη συμμετοχή 543 έργων τέχνης από 22 δημόσια μουσεία, πέντε προπλασμάτων, δύο εκμαγείων, ενός αντιγράφου και δύο αναπλασμένων προσώπων από τα δημόσια μουσεία, τα οποία εποπτεύει και διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΑ. Με την έκθεση αυτή στην πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί ένας κρίκος στην παρουσία τού ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική, στη συνέχεια της έκθεσης «Heaven & Earth» που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο, καθώς θα προστεθούν ακόμα κάποιοι μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, που η Ελλάδα θα έχει συστηματική παρουσία στην Αμερική», δήλωσε η κ. Μενδώνη, λίγο πριν την υπογραφή τού συμφωνητικού συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και στους ξένους εταίρους, με συντονιστή το Καναδικό Μουσείο Πολιτισμού.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: