Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αρχαία στο σφυρί χωρίς πόθεν έσχες!

Σπάνια κυκλαδικά ειδώλια και μαρμάρινες προτομές βγαίνουν στο σφυρί. Οι εθνικοί πολιτιστικοί θησαυροί «θυσιάζονται» στον βωμό του κέρδους και έργα τέχνης τα οποία κανονικά έπρεπε να κοσμούν τις προθήκες των πολιτιστικών μας ιδρυμάτων αλλάζουν χέρια, σε μια περίοδο όπου οι προσπάθειες επανάκτησης των αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο εντατικές.

Η επικείμενη μεγάλη δημοπρασία, που έχει οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου στην καρδιά του Λονδίνου από τον οίκο Christie's και είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες, επαναφέρει στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά το φλέγον ζήτημα της προέλευσης των υπό δημοπράτηση αρχαίων, αλλά κυρίως όμως τον τρόπο απόκτησής τους από εύπορους συλλέκτες του εξωτερικού.

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που δημοπρασίες ακυρώθηκαν στο παρά πέντε ή αντικείμενα αποσύρθηκαν από την αγορά λόγω της αμφισβητούμενης προέλευσής τους. Δεν θα έπρεπε άραγε οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτισμού να επεμβαίνουν διεκδικώντας την παραμονή όλων των ελληνικών αριστουργημάτων στα δικά μας πολιτιστικά ιδρύματα;

Στην επικείμενη δημοπρασία της 24ης Οκτωβρίου ένα από τα κορυφαία κομμάτια της βραδιάς και αναμφίβολα ένα από αυτά που αναμένεται να συγκεντρώσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων έχει ελληνική προέλευση. Μιλάμε, φυσικά, για το σπάνιο κυκλαδικό ειδώλιο, το οποίο απεικονίζει μια όρθια γυναικεία φιγούρα και στον κατάλογο αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα βρισκόταν σε συλλέκτη της Ελβετίας.

Μάλιστα, λόγω του ότι στην κορυφή του κεφαλιού του φέρει ίχνη χρώματος -κάτι το οποίο συναντάται πολύ σπάνια σε αντίστοιχα ειδώλια-, η τιμή εκτίμησής του εκτοξεύεται στα 140.000-200.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το ειδώλιο αυτό χρονολογείται γύρω στο 2600-2500 π.Χ. Αραγε πώς να αποκτήθηκε το εν λόγω εντυπωσιακό γλυπτό;

Βέβαια, αυτή δεν είναι και η μοναδική αρχαιότητα που θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν οι συλλέκτες. Ο κορμός αθλητή, ένα μοναδικό γλυπτό, από τα πολλά που είχε στην κατοχή του ο Γάλλος μόδιστρος Ιβ Σεν Λοράν, βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκτίμησης τα 900.000-1.200.000 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το γλυπτό αυτό κοσμεί και το εξώφυλλο του καταλόγου των Christie's, ενώ, σύμφωνα με τους ιστορικούς τέχνης, αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο χάλκινου αρχαίου αγάλματος.

Ακόμη, σε εξευτελιστικά ποσά πωλούνται μοναδικά αντικείμενα ετρουσκικής αλλά και αιγυπτιακής προέλευσης. Μεταξύ των δημοπρατηθέντων είναι και ένα χάλκινο γλυπτό που απεικονίζει μια γάτα, μεγέθους μόλις 19 εκατοστών. Ειδική ενότητα αποτελεί η δημοπράτηση σπάνιων αρχαίων κοσμημάτων, μεταξύ των οποίων συναντάμε βραχιόλια, σκουλαρίκια αλλά και εκθαμβωτικά περιδέραια ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας...


Δεκάδες ελληνικά αντικείμενα

Εκτός από το σπάνιο κυκλαδικό ειδώλιο που απεικονίζει γυναικεία φιγούρα, στη δημοπρασία της 24ης Οκτωβρίου πωλούνται και άλλα αντικείμενα ελληνικής προέλευσης, όπως μαρμάρινες κυκλαδικές κεφαλές (οι οποίες προέρχονται από μεγάλη ιδιωτική συλλογή της Ελβετίας), με τιμή εκτίμησης τα 23.000-34.000 ευρώ, αγγεία κορινθιακού ρυθμού, λήκυθοι, ακόμη και κοσμήματα, περίτεχνα διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους αλλά και με μοναδικές παραστάσεις.

Πηγή: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: