Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα Μακροχρόνια Άνεργων - Τι αλλάζει

Διευρύνεται βάση των όρων του μνημονίου από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας τα οποία ορίζονται από τα 20 έως τα 66 χρόνια, από τα 45 έως τα 65 που είναι σήμερα. Το εισοδηματικό κριτήριο θα μειωθεί από τα 12.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί) στα 10.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί).
Ο ΟΑΕΔ χορηγεί σε μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 45-65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) μικρότερο των 12.000 ευρώ που παραμένουν επί 12 μήνες (χωρίς διακοπή) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και παράλληλα έχουν εξαντλήσει στο παρελθόν τη 12μηνη επιδότηση ανεργίας, επίδομα μακροχρόνια ανέργων. Το μηνιαίο επίδομα ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματός του, που απαιτείται προκειμένου να λάβει το επίδομα προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ (για κάθε ανήλικο τέκνο). Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.
Για να εισπράξει ο άνεργος το επίδομα πρέπει να έχει εξαντλήσει κατά το παρελθόν την 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας ακόμη και αν την έχει λάβει τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). Όταν υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα μακροχρόνια ανέργου πρέπει επίσης να έχουν παραμείνει κατά τους 12 τελευταίους μήνες αδιαλείπτως εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.  
Για την είσπραξη του επιδόματος μακροχρόνια ανέργου απαιτούνται:
  1. Αίτηση του δικαιούχου.
  2. Δελτίο Ανεργίας (επικυρωμένο αντίγραφο) με συνεχείς μηνιαίες ανανεώσεις κατά το 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης.
  3. Βεβαίωση που εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ για την εξάντληση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας (στην οποία αναγράφεται το χρονικό διάστημα της τακτικής επιδότησης).
  4. Επικυρωμένο αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικό Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους.
  5. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
  6. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα.
Η αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΚΠΑ ή την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου, η οποία εκδίδει σχετική απόφαση περί χορηγήσεως ή μη του επιδόματος μακροχρόνια ανέργου.
Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου αναστέλλεται σε περίπτωση που ο δικαιούχος λάβει μέρος σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ή σε περίπτωση που είναι ασθενής και εφόσον λαμβάνει επίδομα ασθένειας. Η καταβολή επιδότησης που έχει ανασταλεί μπορεί να συνεχιστεί για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών συνολικής επιδότησης εφόσον αντίστοιχα ο καταρτισθείς δεν ενταχθεί σε οποιαδήποτε μορφής απασχόληση ή ο ασθενής παύει να εισπράττει επίδομα ασθενείας. Η συνέχιση του επιδόματος χορηγείται ύστερα από υποβολή νέας Αίτησης – Δήλωσης του δικαιούχου και εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Αντιθέτως δεν δύναται να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος εάν αυτή έχει διακοπεί (στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος ενταχθεί σε απασχόληση, είτε ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας, είτε με εξαρτημένη εργασία, είτε απορρίψει προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας  συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες του).

Δεν υπάρχουν σχόλια: