Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

H τρόικα θα επιστρέψει μόνο όταν η κυβέρνηση ξανα-πεί «ναι σε όλα»

Τα περί διαπραγμάτευσης και ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται θα παραμείνουν στην επικαιρότητα για λίγες ημέρες και μόνο για εσωτερική κατανάλωση
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η εμπλοκή δεν έχει τόσο να κάνει με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, αλλά κυρίως με το πώς θα πορευθεί στη συνέχεια.
Στη συνέχεια που έχει να κάνει με λήξεις ομολόγων αρκετών δισ., αλλά και κυρίως με νούμερα που δεν βγαίνουν, αναφορικά με το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό, και οπότε η Αθήνα θα πρέπει να επαναπροσφύγει σε δανεισμό με νέους μνημονιακούς όρους, τη στιγμή που η φθινοπωρινή ρητορική του κυβερνητικού συνασπισμού είχε ως κεντρικό άξονα ότι το τέλος των μνημονίων δεν αργεί.
Το Μαξίμου, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο στην υλοποίηση των μνημονιακών (και όχι μόνο) μέτρων ήλπιζε σε ανταπόδοση από την πλευρά των δανειστών, αφενός για να δείξει ότι «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, η κρίση απομακρύνεται», αφέτέρου για να εξαγγείλει ψήγματα φιλολαϊκής πολιτικής που θα αύξανε το «προσδόκιμο» ζωής της κυβέρνησης, πείθοντας μερίδα του λαού ότι με η ασκούμενη πολιτική είναι ο μόνος δρόμος προς την επαναπροσέγγιση του παλαιού επιπέδου ευημερίας, ακόμη κι αν τίποτε πια δεν έμενε ίδιο.
Ωστόσο όλα δείχνουν πως οι απαιτήσεις της τρόικας είναι βαρέλι δίχως πάτο, και ότι η απόφαση για χαλάρωση των όρων προσαρμογής είναι ακόμη μακριά, οδηγώντας στην πλήρη διάρρηξη των δεσμών με κοινωνικά στρώματα στα οποία πόνταρε η κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.
Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις και η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, γράφει το capital.gr. Από τη μια εξακολουθεί να αρνείται νέα (οριζόντια) και να φρενάρει κάποια ...κάθετα όπως οι «παρεμβάσεις» στις συντάξεις με τον ίδιον τον πρωθυπουργό να «μαζεύει» τις σχετικές διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας.
Από την άλλη λαμβάνει μηνύματα ότι η επίκληση του κινδύνου που αφορά την κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα «δεν πιάνει» στους εταίρους καθιστώντας προβληματική την «πολιτική διαπραγμάτευση».
Παρά τις δηλώσεις που έρχονται από αξιωματούχους των Βρυξελλών, για νέα καθυστέρηση στην επιστροφή της τρόικας, εάν προηγουμένως δεν αποσαφηνιστούν οι σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα κλείσουν το «κενό» της διαπραγμάτευσης, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης μεταξύ των δυο πλευρών αφού καθημερινά πλέον η απόσταση που τους χωρίζει, όσον αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, μικραίνει, σημειώνει η «Ναυτεμπορική».
Η μεν κυβέρνηση αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο το κενό να ανέλθει και στα 800 εκατομ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της εκτίμηση, ενώ οι δανειστές κατεβάζουν συνέχεια των πήχη από τα 2,5 δισ. ευρώ, στην αρχή στα 2 δισ. ευρώ και τις τελευταίες ώρες στα 1,2 δισ. ευρώ. Κομβικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι οι νέες παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και οι οποίες αναμένεται να αποσαφηνιστούν με τη σημερινή κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, η διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, εξακολουθεί να υφίσταται, με την Κομισιόν να μην επιβεβαιώνει την επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα και να πετάει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση.
Στο ερώτημα “μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κόντρα” το κυβερνητικό επιτελείο δεν δίνει απάντηση – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε αυτή τη φάση, λένε στελέχη του, προέχει να κλειδώσει το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε η χώρα να πάει στο Eurogroup του Νοεμβρίου απαλλαγμένη από το βάρος ότι δεν αντιμετώπισε την δική της υποχρέωση που αφορά στο έλλειμμα. «Εμείς το έλλειμμα, οι δανειστές το χρέος ήταν η περσινή συμφωνία», τονίζουν ...μονότονα για να καταδείξουν «τις υποχρεώσεις των εταίρων απέναντι στη χώρα».
Στις Βρυξέλλες, οι περί μετωπικής σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους διακηρύξεις της ελληνικής πλευράς πήγαν περίπατο με συνοπτικές διαδικασίες, υποστηρίζει το editorial της «Ελευθεροτυπίας». Ο πρωθυπουργός συνάντησε κλειστές πόρτες ως προς την πιθανότητα άρνησης νέων μέτρων και με κομμένα πλέον τα φτερά η κυβέρνηση αλλάζει άρδην γραμμή πλεύσης και μιλάει για απλή διαπραγμάτευση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ντροπιαστική και οδυνηρή στροφή 180 μοιρών.
Η κυβέρνηση άρχισε ήδη την ηπιότερη γλώσσα στους δανειστές, ελπίζοντας να καθυστερήσει τουλάχιστον τα νέα μέτρα, τα οποία μετά βεβαιότητας έρχονται την άνοιξη, με αμφίβολο, όμως, και σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσμα. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι οι Γερμανοί δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν την άνοιξη. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους αδύναμους διαπραγματευτές.
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως πρέπει να στηριχθεί διότι, με βάσει τα στοιχεία που θα προσκομίσει έχει επιτύχει τους στόχους της και άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αναφέρει το «Βήμα».
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα έχουν και οι επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο κ. Σαμαράς συνάντησε για λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για τηλεφωνική συνομιλία εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί άμεσα το Βερολίνο για να συναντηθεί εκ νέου με την Καγκελάριο, μόλις ολοκληρωθούν στην Γερμανία οι συζητήσεις των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Τα μηνύματα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν είναι και πολύ ευχάριστα. Για να υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη, λέγεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που καθιστούν την επίτευξη λύσης, μια εξαιρετικά επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία.
«Τηρήστε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα και αφήστε τα λόγια» είναι το βασικό μήνυμα από την πλευρά των δανειστών που επιθυμούν να προχωρήσει η Αθήνα τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να αφήσει στην άκρη τις διακηρύξεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Πηγή: thepressproiect.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: