Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πιλοτικά από τις αρχές του 2014 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την πιλοτική χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιοχές της χώρας από τις αρχές του 2014, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης στην ημερίδα που διοργανώνουν στην Βουλή οι Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κόστος του πιλοτικού προγράμματος είναι 20 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια θα προέρχονται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Εργασίας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα το 2015, ενώ διευκρίνισε ότι ως το τέλος του 2013 θα οριστούν το ύψος και η σχετική διαδικασία χορήγησής του.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι αδήριτη αναγκαιότητα και έχει αναπτυξιακή διάσταση, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση της πολιτείας στη χορήγηση του.
Παρατήρησε ακόμη ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, όπως σημείωσε, η κοινωνική πολιτική με δανεικά που στέλνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική. «Η χώρα είχε πολλές στρεβλώσεις και αυτές έφεραν τη χώρα κοντά στην κατάρρευση, αλλά χάρη στις θυσίες πολιτών αυτό απετράπη. Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι κάτι  μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: