Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής

ΓΙΑ ΤΟ 2013 Η ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΕ ΤΗΝ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΤΗΝ 04.00 ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι πραγματική ώρα είναι η χειμερινή, με τη θερινή να εφαρμόζεται σήμερα από τα περισσότερα κράτη του κόσμου, στη λογική της καλύτερης εκμετάλλευσης του ηλιακού φωτός για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στη Γερμανία από την 30 Απριλίου μέχρι την 1 Οκτωβρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακολούθησαν Μ. Βρετανία, την ίδια χρονιά και Η.Π.Α., δύο χρόνια αργότερα, χωρίς όμως να καθιερωθεί καθώς δεν υπήρξε αποδοχή της από τον πολύ κόσμο.
Με το ξέσπασμα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης την 10ετία του 1970 οι Ευρωπαϊκές Χώρες και η Ελλάδα προχώρησαν το 1975 στην καθιέρωση της θερινής ώρας σε μια προσπάθεια περιορισμού του ενεργειακού κόστους με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν.
Σήμερα ελάχιστες είναι ακόμα οι χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη θερινή ώρα και βρίσκονται κυρίως κοντά στον Ισημερινό οπότε η εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν έχει ουσιαστικά νόημα ύπαρξης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αλλαγή της ώρας πραγματοποιείται την 01.00΄ώρα Γκρίνουιτς της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου και διαρκεί μέχρι την ίδια ώρα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου κάθε χρόνο.
Στην Ελλάδα με βάση τη ζώνη ώρας που βρίσκεται η Χώρα, +3 ώρες της ώρας Γκρίνουιτς, η αλλαγή πραγματοποιείται την 04.00΄ώρα στις παραπάνω ημερομηνίες.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ
Στην ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε την ακριβή ώρα Ελλάδος, όπως αυτή καταγράφεται στους παγκόσμιους servers ώρας, αλλά και τι ώρα είναι αυτή τη στιγμή στις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου, σε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα.
Η μέτρηση αυτή είναι ακριβέστατη, δεν χωρά αμφισβήτηση αλλά στην πραγματικότητα από μόνη της δεν έχει καμία αξία αν δεν τοποθετηθεί μέσα σε αυτό που αποκαλούμε «χρόνο».
Ο χρόνος, με όποιο τρόπο και αν τον μετράει κάποιος (έτη, ημέρες, ώρα, λεπτά, σήμερα - φεγγάρια εποχές παλαιότερα), αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο προσδιορισμού κάθε είδους δραστηριότητας είτε αυτή είναι ανθρώπινη, είτε όχι, μόνο που στην περίπτωσή μας είναι δυνατόν να τον αντιλαμβανόμαστε μόνο σαν άνθρωποι, ότι και αν αφορά.
Γεγονός πάντως είναι ότι ο ρόλος του είναι καταλυτικός για οτιδήποτε υπάρχει γύρο μας (ορατό ή αόρατο), τουλάχιστον με την έννοια της ηλικίας ή της μεταβολής κάποιων χαρακτηριστικών του και οπωσδήποτε για κάθε ενέργεια, παράληψη ή ακόμα και σκέψη αναφορικά με τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης με τον όρο χρόνος νοείται «Η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο».
Για την επιστήμη της φυσικής είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος όπως η μάζα και το μήκος.
Για τον απλό άνθρωπο είναι η στιγμή που άρχισε ή τελείωσε κάτι και φυσικά το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο.
Όπως και να ‘χει όμως το πράγμα και όπως και αν αντιλαμβάνεται και εξηγεί κάποιος το χρόνο η ουσία παραμένει μία και μοναδική: Ο χρόνος αποτελεί τη διάσταση εκείνη πάνω στην οποία τοποθετούνται τα πάντα ανάλογα με τη γέννηση και την εξέλιξή τους ως οντότητες ή γεγονότα. προκειμένου να είναι δυνατή η σαφής καταγραφή, η επεξεργασία και ο συσχετισμός τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη λογική.
Η επιστήμη με τη σειρά της ήρθε να τον μελετήσει πρώτα με την απλή παρατήρηση και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας και να δώσει το μέτρο με το οποίο μπορεί να γίνει ο προσδιορισμός του στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με βάση φυσικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται στην αρχή, τη θέση του ήλιου και των αστερισμών του ζωδιακού κύκλου, στη συνέχεια και σήμερα με βάση την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό της.
Έτσι προέκυψε το έτος ως μια πλήρης περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο, η ημέρα ως μια πλήρης περιστροφή της γης γύρο από τον εαυτό της και οι υποδιαιρέσεις και πολλαπλάσιά τους (μήνες, ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα κ.τ.κ.).

Πηγή: oraellados.hellasnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: