Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Οριστικό delete για 260.000 φοιτητές μέχρι τον Ιούλιο του 2014

Έτος απαλλαγής από δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές θα είναι το 2014 για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα.
Τον Σεπτέμβριο, πριν από την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, να ξεφορτωθούν όλους τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές. Στην πόρτα εξόδου θα βρεθούν πρώτοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι έως το ακαδημαϊκό έτος 2003 - 2004 για σχολές τετραετούς φοίτησης (οκτώ εξαμήνων) ή όσοι εγγράφηκαν έως το έτος 2002 - 2003 για σχολές πενταετούς φοίτησης (δέκα εξαμήνων). Όλοι αυτοί έχουν μπροστά τους δύο ευκαιρίες, στις εξεταστικές περιόδους του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και του Ιουνίου - Ιουλίου 2014, για να περάσουν τα μαθήματα τα οποία οφείλουν. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό και εφόσον δεν καρποφορήσει η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων για μερική αναστολή του μέτρου της διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών, τότε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές θα αποχαιρετήσουν οριστικά και αμετάκλητα το χώρο των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Μακεδονία" ο συνολικός αριθμός των «αιωνίων» φοιτητών στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά προσέγγιση, καθώς υπάρχουν ακόμη ιδρύματα τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές επεξεργασίες, εκτιμάται σε περίπου 180.000 φοιτητές και περί τους 80.000 σπουδαστές. Εξ αυτών περίπου 36.000 αφορούν τα τρία ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που είχαν ως βάση το πέρας του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, οι «αιώνιοι» φοιτητές ανέρχονταν σε 178.826, εκ των οποίων 98.887 ήταν άντρες και 79.939 γυναίκες. Την ίδια περίοδο οι λεγόμενοι «ενεργοί» φοιτητές, όσοι δηλαδή ήταν ακόμη εντός της κανονικής περιόδου φοίτησης, ανέρχονταν σε 168.478, ποσοστό 48,6% στο σύνολο των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ έναντι του 51,4% των «αιωνίων». Οι τελευταίοι αυξάνουν σε απόλυτο αριθμό τα τελευταία χρόνια (ήταν 176.300 το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010 και 173.144 το 2008 - 2009, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης μειώνεται, αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι την περίοδο 2007-2008 ήταν μόλις 161.500.
Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, η επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των «αιωνίων» φοιτητών οφείλεται στο ότι από την πρώτη ανακίνηση του θέματος περί διαγραφής τους αρκετοί εξ αυτών, κυρίως όσοι χρωστούσαν ελάχιστα μαθήματα, προσήλθαν στις εξετάσεις, πέρασαν τα μαθήματα και πήραν το πτυχίο τους.
Όπως αναφέρει η προϊσταμένη του τμήματος σπουδών του ΑΠΘ Ελένη Χρυσοβελίδου Τουλούπη, οι πρώτες διαγραφές από τα πανεπιστήμια έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μετά το σχετικό νόμο Γιαννάκου. «Τότε είχαμε στείλει προς όλους τους εγγεγραμμένους στα μητρώα μας επιστολή με την οποία τους ενημερώναμε ότι ήταν υποχρεωμένοι να εμφανιστούν στο πανεπιστήμιο και να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθεια απόκτησης του πτυχίου τους. Αρκετοί από αυτούς που δεν απάντησαν, είτε επειδή αδιαφόρησαν είτε επειδή δεν έφτασε στα χέρια τους η επιστολή γιατί οι διευθύνσεις που είχαμε ήταν προ εικοσαετίας ή και τριακονταετίας, μετά κάποιο διάστημα διαγράφηκαν από τα μητρώα του πανεπιστημίου». Με το νόμο Γιαννάκου έγινε το πρώτο ξεσκαρτάρισμα στα μητρώα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ακαδημαϊκός, «ελάχιστα ιδρύματα εφάρμοσαν το νόμο κατά γράμμα. Τα περισσότερα προέβησαν σε περιορισμένες διαγραφές και παρέπεμψαν την όλη υπόθεση στο μέλλον». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ιδρύματα τα οποία είχαν προχωρήσει τότε σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις του μητρώου τους ήταν το ΤΕΙ Αθηνών, το οποίο μετά το 2007 έως και πέρυσι διέγραψε περί τους 18.000 σπουδαστές.
Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 2007 τα πανεπιστήμια, κατόπιν σχετικών υπουργικών εγκυκλίων και αποφάσεων, προέβαιναν κάθε τόσο σε δημόσιες προσκλήσεις προς τους «αιώνιους» φοιτητές για να προσέλθουν στις εξετάσεις, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση απειλούνταν με διαγραφή. Η τακτική αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: