Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

"Δώρο" για τις ελληνικές τράπεζες η αναστολή των πλειστηριασμών

Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος: το πάγωμα των πλειστηριασμών για το 2014, διασφαλίζοντας έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που χρωστούν στις τράπεζες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών». 

Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, το Σάββατο η ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση για ένα ακόμα χρόνο της απαγόρευσης των πλειστηριασμών προστατεύοντας 200.000 περίπου οικογένειες από το να βρεθούν στο δρόμο.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, πίεζαν για παράταση της αναστολής, σε αντίθεση με τον τρόπο που συνήθως λειτουργούν τα πιστωτικά ιδρύματα, επισημαίνει η WSJ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, συνεχίζει, οι τράπεζες επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να λάβουν την εγγύηση των δανειοληπτών που έχουν χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ήδη έχει διαγραφεί το 24% των ελληνικών στεγαστικών δανείων αξίας 17,4 δις. ευρώ . Οι τιμές κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά το 1/3 από τα ιστορικά υψηλά τους. Ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα βύθιζε περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων κατά 10%-15% δημιουργώντας νέα «τρύπα» στους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνουν αναλυτές.

Ως εκ τούτου όλοι (κυβέρνηση, τράπεζες και καταναλωτές) επιθυμούν μια αργή προσαρμογή.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: