Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

«Κουρελόχαρτο Νο2»

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί δύο μήνες και η πολύκροτη προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, πολύ λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί «κουρελόχαρτο Νο2». 
Ενα κείμενο που φέρει τις υπογραφές του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και παρουσιάστηκε ως δήθεν νέα αρχή για την κυβέρνηση αποδεικνύεται στα βασικά του σημεία κενό περιεχομένου.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το θέμα των πλειστηριασμών και κυρίως η... κουτοπονηριά να προστεθούν εν κρυπτώ σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο διατάξεις-γκιλοτίνα για την πλειονότητα των φορολογουμένων, όπως αυτή που δίνει το δικαίωμα στην Εφορία να προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων, οφειλών χωρίς προειδοποίηση, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκθέτει τους υπογράφοντες.
Εν κρυπτώ προσθήκες
«Βάση και επίκεντρο της κυβερνητικής συνεργασίας είναι η Βουλή και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων που σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της ιστορικής πρόκλησης αυτής της δύσκολης περιόδου. Ο σεβασμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι αυτονόητη και κρίσιμη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγραμματικού πλαισίου και την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου» αναφέρει το σημείο 43.
Την ίδια ώρα, με αφορμή την εν κρυπτώ προσθήκη διατάξεων που κατέστησαν το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και την παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση σε πολυνομοσχέδιο-σκούπα, οι ίδιοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν λόγο για απόπειρα εκβιασμού, εκφοβισμού, αλλά και εξαπάτησής τους από την πλευρά της κυβέρνησης. Στην ίδια κατηγορία και το σημείο 42, που κάνει λόγο για «διαρκή και θεσμικά οργανωμένο κυβερνητικό συντονισμό και συνεχή αλληλοενημέρωση και συνεργασία μελών της πολιτικής ηγεσίας κάθε υπουργείου και των εισηγητών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο εταίρων».
Παρ' όλ' αυτά, παρά τον εκφοβισμό, τον εκβιασμό και την εξαπάτηση που υπέστησαν, ώς αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε βουλευτής της πλειοψηφίας που να είχε απειλήσει με καταψήφιση.
Ακόμα και μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, η οποία ειδοποίησε ότι θα αποσύρει μεν κάποιες διατάξεις, αλλά όχι την επίμαχη, που δίνει το δικαίωμα στην Εφορία να βάζει απροειδοποίητα χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Δεν έχει νόημα η εκτενής αναφορά σε προβλέψεις, όπως «η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ» ή «η πλήρης υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων και των ανασφάλιστων», ή σε πρόνοιες για πολιτικές υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης κ.λπ. Αυτές δεν έχουν χρονικό προσδιορισμό και ο κάθε πολίτης από την πλευρά του μπορεί να κρίνει από την καθημερινότητά του το μέτρο εφαρμογής τέτοιων υποσχέσεων, όπως και την πιθανότητα εφαρμογής τους στο μέλλον.
Τα χαράτσια... ενώνουν
Εχει όμως νόημα η αναφορά σε βήματα όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που με βάση το σημείο 30 της προγραμματικής συμφωνίας έπρεπε να καταργεί και όχι να ενσωματώνει το χαράτσι. Οπως έπρεπε να είναι και «προϊόν διεξοδικού διαλόγου με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς». Εξέχουσας σημασίας και η αναφορά στο σημείο 14 «να πληρώνουν λιγότερα όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές τους» σε σύγκριση με τη μέχρι τώρα φορολογική πολιτική, που αναγκάζει τον Ελληνα φορολογούμενο να πληρώνει οκτώ φορές περισσότερους φόρους από το 2008 και έξι φορές περισσότερους φόρους από το 2009.
Σε ό,τι αφορά άλλο ένα φλέγον ζήτημα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», όπου το σημείο 20 της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρει ότι «οι ρυθμίσεις των δανείων από το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φιλικές, πιο ευέλικτες και πιο ρεαλιστικές», η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους Ελληνες φορολογουμένους και ειδικά στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα γιατί τους δίνει μόνο ένα μήνα και κάτι (μέχρι την 31η.1.2014) ώστε να ρυθμίσουν τα «κόκκινα δάνειά» τους, προκειμένου να μη χάσουν το σπίτι τους. Τόσο ευέλικτα και τόσο φιλικά...


Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: