Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η τελική βαθμολογία της Α1 και η αποτίμηση της συνολικής αγωνιστικής εικόνας των ομάδων

Η κανονική περίοδος τέλειωσε, κι όπως συμβαίνει πάντα, τα συναισθήματα στα «στρατόπεδα» των ομάδων ήταν διάχυτα και ανάμεικτα ανάλογα με τα αποτελέσματα.τους. Φέτος σε πρωτάθλημα και κύπελλο εκτός της ποδοσφαιρικής και οικονομικής ένδειας που αναδείχθηκε, συνέβησαν και πολλά τραγελαφικά γεγονότα, είτε με ευθύνη της Ένωσης, είτε με ευθύνη των ομάδων, αλλά πάντα στην βάση της νοοτροπίας και μιζέριας που εξέπεμψε φέτος περισσότερο από ποτέ το ερασιτεχνικό, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.
Ο Ολυμπιακός Γαλατάδων κατέκτησε την πρώτη θέση, παρουσιάζοντας συνολικά μια πιο σταθερή και ελαφρώς πιο κυνική εικόνα από τους υπόλοιπους. Ήταν ο «μονόφθαλμος» στο «τυφλό» μας πρωτάθλημα, κι όταν το συνειδητοποίησε το εκμεταλεύθηκε δεόντως. Πριν τα καταφέρει όμως αυτό, φλέρταρε κάποια στιγμή με την «διάλυση» μετά την πρώτη εντός έδρας ήττα από την Κερασιά.
Αλμωπός Αριδαίας, Εθνικός Γιαννιτσών και Ελπίδα Έδεσσας πανάξια βρέθηκαν στην 4άδα των play off, αφού παρουσίασαν καλύτερη οργάνωση από τους άλλους διεκδικητές, κατανοώντας καλύτερα τις συνθήκες του φετινού πρωταθλήματος. Η κάθε μία από τις τρεις αυτές ομάδες, είχε τα δικά της χαρακτηριστικά που την βοήθησαν με τον Αλμωπό πιο σταθερό και έμπειρο, τον ΕΘνικό πιο κυνικό και ρεαλιστή και την Ελπίδα πιο ποιοτική πιστεύω απ' όλες τις ομάδες τους πρωταθλήματος.
Και οι τέσσερις παραπάνω ομάδες, θα λύσουν τις διαφορές τους στην επικείμενη διαδικασία των play off, με καμία να μην δείχνει να έχει ξεκάθαρο αγωνιστικό πλεονέκτημα, εκτός του βαθμολογικού που τις δίνει το επαίσχυντο σύστημα των play off που η δική μας ομάδα πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό πέρυσι. Το βαθμολογικό πλεονέκτημα στον Ολυμπαικό, το προγραμματικό στον Αλμωπό που ξέρει να διαχειρίζεται καλύτερα απ' όλους παρόμοιες καταστάσεις και διαδικασίες.
Στην 5η θέση βρέθηκε «ανέλπιστα» η δική μας ομάδα, εξαργυρώνοντας ίσως μερικά από τα πολύ καλά στοιχεία που επέδειξε μέσα σ' έναν κυκεώνα προβλημάτων που βρέθηκε με την έναρξη του πρωταθλήματος. Βασικά στοιχεία της φετινής πορείας η ποιότητα των ποδοσφαιριστών της και η πολύ καλή εκγύμναση από τον κ. Τσιμπίνη που κέρδισε κι αυτός με την σειρά ένα μεγάλο στοίχημα ως πρωτοεμφανιζόμενος στην Α1. Στοίχημα όμως κέρδισε και η «υπηρεσιακή» διοίκηση «ειδικού σκοπού» και μπορεί να περηφανεύεται για το αποτέλεσμα και την αδιάλειπτη στήριξη στον προπονητή, όταν είμασταν ακόμη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και όταν πολλοί μεταξύ των οποίων και γω απαιτούσαμε το «κεφάλι» του, ασχέτως κι αν δεν εξαλείφθηκαν ποτέ οι λόγοι που επικαλούμασταν. Όλοι δυστυχώς ή ευτυχώς εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε και η διοίκηση σ' αυτό κομμάτι πέτυχε βάσει συνθηκών, έστω κι αν θεωρείται η ίδια υπαίτια για κάποιες απ' αυτές τις συνθήκες. Αγωνιστικά μας κόστισε η εκτός έδρας συγκομιδή, που ήταν αντιστρόφως ανάλογη μ' αυτή εντός έδρας, όπου μαζί μα τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό είχαμε την ισχυρότερη έδρα της κατηγορίας!
Ο ΠΑΟΚ Γιαννιτσών πλήρωσε την εκτός έδρας αδυναμία του αλλά και την εμφανή έλλειψη φιλοδοξίας για πρωταθλητισμό και κατετάγη μοιραία στις «αδιάφορες» θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.. Η Δόξα Εξαπλατάνου έδειξε την καλύτερη εικόνα των τελευταίων χρόνων, αλλά κυρίως τα όσα προβλήματα της παρουσιάσθηκαν μέσα στην σεζόν με τις αλλαγές στην τεχνική ηγεσία, αποτέλεσαν τροχοπέδη για την είσοδο στα play off. Φέτος πάντως ήταν η ευκαιρία της, που δυστυχώς γι' αυτήν πήγε χαμένη... Ο Εδεσσαϊκός έκανε την χειρότερη χρονιά του στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και μάλλον είναι τιμητική η θέση που κατέλαβε. Η Δόξα Μανδάλου και ο Ορφές Ριζαρίου έχοντας δύο «καρπούζια» κάτω από την μασχάλη, δεν τα κατάφεραν καλά στο πρωτάθλημα, με τον τελικό κυπέλλου και την κατάκτηση από τον Ορφέα, να αποτελούν φέτος το σημείο αναφοράς για τους δύο συλλόγους.
Ο Νέος Μυλότοπος κινήθηκε στην ανυποληψία και την μετριότητα και ότι παραμένει μπλεγμένος ακόμα σε σενάρια παραμονής, θεωρείται πέρα για πέρα δίκαιο. Η Νέα Πέλλα που το καλοκαίρι έτρεφε ελπίδες και φιλοδοξίες ακόμα και για play off, βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά την παραμονή της στην Α1. Όποιος από τους δύο κι αν υποβιβαστεί τελικά, δεν θα αποτελέσει έκπληξη για κανέναν με την εικόνα που παρουσίασαν στο φετινό πρωτάθλημα.
Κερασιά και Όρμα είχαν τις εκλάμψεις τους, αλλά ποτέ δεν έπεισαν ότι αξίζουν να βρίσκονται στην Α1. Τέλος ο Προφήτης Ηλίας σε κανένα σημείο του φετινού πρωταθλήματος δεν κατάφερε να βγει από την «εντατική» και απολύτως δικαιολογημένα από πολύ νωρίς έκανε τα πλάνα του για την Α' κατηγορία.
Στα πιο τραγελαφικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν το φετινό πρωτάθλημα, καταγράφονται η απειλή αποχώρησης των Γαλατάδων από το πρωτάθλημα, η στάση και απαξίωση του Μανδάλου στον τελικό κυπέλλου και φυσικά όσα είδαμε από ΠΑΟΚ Γ. και Εξαπλάτανο την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος που δεν κατέβηκαν να αγωνισθού.
Και για την διαιτησία ήταν μια κακή χρονιά με τα πειράματα της Ε.Π.Σ. και της Ε.Ο.Δ. να την απαξιώνουν ακόμα περισσότερο και να κατορθώνει το ακατόρθωτο, να μην υπάρχει ομάδα σε όλες τις κατηγορίες που να μην έχει δικαιολογημένα παράπονα απ' αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: