Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ: Να σταματήσουν τώρα οι έλεγχοι σκοπιμότητας στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.), από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα των ελέγχων ξεκαθαρίσαμε πως είμαστε υπέρ της νομιμότητας και εφόσον βρεθεί εργαζόμενος που έχει χρησιμοποιήσει δόλια μέσα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πειθαρχικού δικαίου και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Ωστόσο, ξεκαθαρίσαμε και μέσα από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, πως είμαστε αναφανδόν ενάντια στους ελέγχους σκοπιμότητας που ως μοναδικό στόχο έχουν τη δημιουργία δεξαμενής «επίορκων» ώστε να καλύπτονται οι μνημονιακές απαιτήσεις για απολύσεις.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας ο εμπνευστής του σχεδίου των «ελέγχων» ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου του 2013 είχε αποστείλει συγκεκριμένη εγκύκλιο προς τους αρμοδίους προϊσταμένους Διοικητικού – Προσωπικού, ζητώντας τον πλήρη έλεγχο όλων των πιστοποιητικών όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων και στη συνέχεια στις 18 Μαρτίου 2014 με το άρθρο 42 του Νόμου 4250, ο έλεγχος νομιμότητας, σε ότι αφορά το Π.Δ. 164/2004, ανατίθεται σε επιτροπές, οι οποίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου.
Κι ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά για το πια θα είναι η διαδικασία των ελέγχων, με έκπληξη διαπιστώνουμε πως το κλιμάκιο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στο ΥΠ.ΠΟ.Α συνεχίζει να ζητά επιτακτικά πλήρη έλεγχο του Π.Δ. 164/2004 και δημιουργεί σοβαρή αναστάτωση και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες, ενώ στους εργαζόμενους στο Υπουργείο προκαλείται το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας, κάτι που προφανώς αποτελεί και στόχο τους, ώστε να είναι υποτελείς στην Κυβερνητική Πολιτική.
Εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκαλεί και ο χρόνος που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Καθώς, βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, μιας περιόδου που όπως όλα δείχνουν θα συνδυαστεί με εντυπωσιακή αύξηση της επισκεψιμότητας σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους.
Αυτή την οξύμωρη ενέργεια από πλευράς του κ. Μητσοτάκη (καθώς το κλιμάκιο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. έχει τον ίδιο ως πολιτικό προϊστάμενο) αδυνατούμε να την καταλάβουμε και αναρωτιόμαστε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Πάντως τα συμφέροντα του Δημοσίου αποκλείεται, εκτός και αν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκρινε εκ των υστέρων πως το νομοθέτημα του Μαρτίου ήταν λάθος.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα ο έλεγχος σκοπιμότητας από το κλιμάκιο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.
Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεργασία με το νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας προκειμένου να προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: