Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σχέδιο για ανοιχτά μουσεία και μνημεία

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ
Η άνοιξη μπήκε δυναμικά για 33 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπου εφαρμόζεται από το ΥΠΠΟ το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα αναβάθμισης.
Οι συγκεκριμένοι χώροι και μουσεία συγκεντρώνουν το 95% της επισκεψιμότητας και περιλαμβάνουν προορισμούς όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Κνωσός, η Ολυμπία αλλά και η Σπιναλόγκα, η Δήλος, η Λίνδος, το Ακρωτήρι, οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών κ.ά. Από σήμερα (έως τις 31 Οκτωβρίου) και με την πρόσληψη 1.122 εποχικών υπαλλήλων (με τη μέθοδο του ΑΣΕΠ), οι συγκεκριμένοι χώροι θα λειτουργούν με νέο διευρυμένο ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα.
«Ο στόχος του ΥΠΠΟ είναι αυτός ο κατάλογος να συμπεριλάβει πολλούς ακόμη αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους και να τους καλύψουμε ει δυνατόν όλους. Αλλά από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε. Ας δούμε μπροστά κι ας είναι ο πιλότος γι' αυτά που θα ακολουθήσουν», τόνισε χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει από σήμερα το ωράριο. Τα υπόλοιπα θα γίνουν. Τα παρακολουθούμε ένα προς ένα», υποστήριξε, για να προσθέσει ότι 500 ακόμη εποχικοί θα καλύψουν τις ανάγκες των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων.
Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Τα πωλητήρια υπολειτουργούν και υπάρχει έλλειψη στα προϊόντα που διαθέτουν. Ηδη γίνεται προσπάθεια στους 33 αυτούς χώρους για την αναμόρφωση και την επέκταση των πωλητηρίων (όπως π.χ. στην Ακρόπολη που έχει συμβεί ήδη) αλλά και την επιλογή και προβολή των κατάλληλων πωλητέων ειδών. Αυτό γίνεται σε συνάρτηση με την επέκταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί χώροι στερούνται βασικών υποδομών, όπως οι χώροι υγιεινής στη Δήλο και στο Ακρωτήρι, έχει συγκροτηθεί από τον υπουργό ομάδα η οποία διενεργεί αυτοψίες ανά την Ελλάδα για την καταγραφή των ελλείψεων.
Η αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η βελτίωση της πρόσβασης, η ενιαία ενδυμασία των υπαλλήλων απασχολούν το υπουργείο. Οπως και η καλύτερη λειτουργία των εκδοτηρίων αλλά και των ακυρωτικών μηχανημάτων. Σε 13 χώρους τα μηχανήματα λειτουργούν ήδη, αφού έχουν κατασκευαστεί ειδικά στέγαστρα, ώστε να τα προστατεύουν από τον ήλιο, ενώ ξεκινά και η δημιουργία πλατφόρμας για το e-ticketing. «Ολα αυτά τα έχουμε καταγράψει. Αντιμετωπίζονται. Δεν θα σας πω ότι θα είναι αύριο έτοιμα. Ηδη όμως έχει ξεκινήσει διεργασία», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Επιπλέον θα υπάρχει, έως το καλοκαίρι, Wi-Fi σε 88 μουσεία προκειμένου να μπορούν οι επισκέπτες να αυτοξεναγούνται με το κινητό τους.
Η επέκταση και η αναμόρφωση των αναψυκτηρίων, η εφαρμογή του νέου πολιτιστικού μάρκετινγκ, η αναβάθμιση της προβολής μέσω του Διαδικτύου είναι κινήσεις που σχεδιάζονται, όπως και η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής που να διευκολύνουν την πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Γεμάτη μελωδίες η πρώτη μέρα
Δεκαεπτά εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, πρώτη μέρα της εφαρμογής του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος, σε χώρους οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα. Συναυλίες γεμάτες μελωδίες κλασικής μουσικής, αλλά και παραδοασιακοί χοροί θα φιλοξενηθούν σε μουσεία και μνημεία.
Η λίστα
Τα πρώτα 33 σε επισκεψιμότητα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι: Ακρόπολη/Θέατρο Διονύσου/Αρχαία Αγορά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, Ολυμπιείο Αθήνας, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου, Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών, Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Μουσείο Ολυμπίας, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Μουσείο Δελφών, Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας, Αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Ακρωτήρι Θήρας, Αρχαιολογικός χώρος Λίνδου, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Κω, Κάστρο Κω, Αρχαία Κάμειρος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Ακρόπολη Ιαλυσού, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού, Σπήλαιο Ψυχρού στο Λασίθι, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου-Ιπποτών Ρόδου, Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά, Σπιναλόγκα, Φρούριο Κέρκυρας, Αρχαιολογικός χώρος Παλαμηδίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: