Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλαγή πολιτικής, τώρα!

Οι πολίτες υποχρεώθηκαν, από τη μία, να μπουν στην «κατάψυξη». Το μέτρο, από την άλλη, δεν έφερε ούτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εκείνα που προσδοκούσαν οι ευφυείς εμπνευστές του. Αντιθέτως, δημιούργησε ολόκληρη «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτελεί υπόδειγμα απόλυτης αποτυχίας.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά και δίνουν την εικόνα. Η μέση μηνιαία κατανάλωση υγρών καυσίμων στην κύρια κατοικία μειώθηκε κατά 46,1%, ενώ το 31,3% σταμάτησε κάθε χρήση κεντρικής θέρμανσης! Τα κρατικά έσοδα έπεσαν κατακόρυφα, ενώ οι πολίτες αναγκάστηκαν να περάσουν ένα δραματικό χειμώνα. Πολλοί κατέφυγαν σε φθηνές, αλλά και επικίνδυνες λύσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ζεσταθούν.
Χιλιάδες σπίτια χωρίς θέρμανση είναι το αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Και δεν είναι το μόνο που αναγκάστηκαν να κόψουν χιλιάδες οικογένειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 21% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας, ενώ ένα μεγάλο μέρος εκ των υπολοίπων δεν είχαν άλλη επιλογή από επιπλέον περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Νέες στερήσεις...
Ενδεικτικό ότι οι πολίτες -μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή- προχώρησαν σε επιπλέον ψαλίδισμα των δαπανών ακόμα και σε βασικά αγαθά. Η επιβολή του Μνημονίου μετέτρεψε τους πολίτες σε πειραματόζωα, με τους ελεγκτές να αδιαφορούν για τις συνέπειες της κοινωνικής κρίσης, που οι ίδιοι προκάλεσαν. Και το πείραμα συνεχίζεται υπό το -κενό περιεχομένου- αφήγημα περί success story.
Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ζητούμενο δεν είναι η επαλήθευση του λάθους, αλλά και η αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Η χώρα δεν αντέχει σε άλλες εκδοχές νεοφιλελεύθερων πειραματισμών με θύματα τους πολίτες. Στο όνομα ποιας σωτηρίας μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει έστω τα στοιχειώδη στους αδύναμους;

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: