Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Μόνο με διαγωνισμό οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο

Με προκηρύξεις δύο φορές τον χρόνο θα γίνονται πλέον οι μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρουσιάστηκε στην τρόικα και αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2015.
Με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιες προκηρύξεις που θα διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο αναμένεται να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά εργασίας του Δημοσίου», όπως την έχει ονομάσει και έχει σχεδιάσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραπέμποντας σε έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας προκειμένου να μπορέσουν -όπως λένε- να παντρέψουν «τα προσόντα του προσωπικού με τις ανάγκες».
Σύμφωνα με τα «Νέα», πρόκειται για πρόταση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε προ μηνών καταθέσει στην τρόικα και κατά την προχθεσινή συνάντηση επανέφερε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήδη με εντολή του κ. Μητσοτάκη έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των διατάξεων για τις μετακινήσεις. «Υπολογίζονται σε περισσότερες από 150 διαφορετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο που γίνονται μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων και οι οποίες με το νέο καθεστώς καταργούνται», σύμφωνα με στελέχη του Δημοσίου.
Το νέο καθεστώς μετακινήσεων των μόνιμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων καθίσταται υποχρεωτικό σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διάφορους λόγους, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων και η ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα «Νέα», το νέο σύστημα θα ισχύσει με το νέο έτος και βάσει αυτού, δύο φορές τον χρόνο -κατά πάσα πιθανότητα κάθε Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο- θα καλούνται οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλλουν αιτήματα για τις κενές θέσεις που θέλουν να καλύψουν με μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Στη συνέχεια, στη βάση των αιτημάτων αυτών, θα δημοσιοποιούνται σχετικές προκηρύξεις και όσοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές θα καταθέτουν αιτήσεις. Ανάλογα με τα προσόντα τους θα γίνεται η επιλογή για το ποιος υπάλληλος θα μεταταγεί ή θα αποσπασθεί σε κάθε υπηρεσία.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, για να συμμετέχει κάποιος φορέας στις προκηρύξεις για μετατάξεις και αποσπάσεις πρέπει να έχει νέο οργανόγραμμα, εγκεκριμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Όπως επισημαίνουν, μέχρι στιγμής νέα οργανογράμματα έχουν μόνο τα υπουργεία.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: