Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι άνθρωποι κλειδιά πίσω από τα φώτα

ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Οι τρεις συνεργάτες της κυβέρνησης προσήλθαν στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας πολύ καλά το ελληνικό ζήτημα και έχοντας ως όπλα στη φαρέτρα τους το βαρύ βιογραφικό και τις πολύτιμες γνωριμίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Είναι οι άνθρωποι που σηκώνουν το τεχνικό μέρος της διαπραγμάτευσης και απαντούν στον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων με στοιχεία και αριθμούς, τεκμηριώνοντας βήμα βήμα τις ελληνικές θέσεις.
Η «μεταγραφή» από το εξωτερικό είναι ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρη θέση για τα ελληνικά δρώμενα εστιάζοντας στην ανάγκη να ξεπεραστεί η πολιτική της λιτότητας και να υπάρξει ένα new deal. Με τον υπουργό Οικονομικών τον συνδέει εκτός από το κοινό όραμα για την Ευρώπη και μακρόχρονη φιλία, ενώ προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του.
Ο «αόρατος τεχνοκράτης» της διαπραγμάτευσης είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένα από τα κοφτερά μυαλά που έχει εξαγάγει η χώρα μας, με ακαδημαϊκές περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το νεότερο μέλος της ομάδας είναι η Ελενα Παναρίτη, που είναι «θεσμική οικονομολόγος» με εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα και πρωτοποριακές ιδέες σε θέματα χρέους και μεταρρυθμίσεων.
Σε όλη τη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων και οι τρεις διακρίθηκαν για το χαμηλό προφίλ τους αλλά και την ψυχραιμία που έδειξαν. Στις κρίσιμες καμπές της διαπραγμάτευσης φρόντιζαν να εφοδιάζουν την ελληνική πλευρά με επιχειρήματα, ώστε να πειστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι «τεχνοκράτες» και να λειανθεί το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.
Η αναζήτηση συμμάχων εντός και εκτός των... τειχών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο οικονομολόγων, πανεπιστημιακών, ειδικών σε θέματα μακροοικονομίας και χρέους. Οι περισσότεροι συμμετείχαν στην επιτροπή προγράμματος του κόμματος και τώρα είναι η ώρα να πείσουν και τους Ευρωπαίους για την αποτελεσματικότητα αυτών των προτάσεων.
Eναν πολύτιμο σύμμαχο βρήκε η ελληνική πλευρά στο πρόσωπο του οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, γιο του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϊνσιανών οικονομολόγων. Μάλιστα ο 60χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας δεν δίστασε να διασχίσει τον Ατλαντικό και να βρεθεί αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες ως άτυπος σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.
Αλλωστε με τον Γ. Βαρουφάκη συνδέεται με πολύχρονη φιλία και μάλιστα έχουν συγγράψει -μαζί με τον Στιούαρτ Χόλαντ- το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ». Πολύ καλή χημεία έχει αναπτύξει και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα πριν από τις εκλογές ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ είχε εκφράσει δημοσίως την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρέμβαση με τη «Συμμαχία των 300»
Είναι ειδικός σε μακροοικονομικά θέματα και υπέρμαχος της άποψης της ελληνικής κυβέρνησης για ένα new deal στη Γηραιά Ηπειρο. Δηλαδή να υποχωρήσουν οι πολιτικές λιτότητας και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Οι γνώσεις του σε οικονομικά θέματα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να κατανοήσει τις αγκυλώσεις που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η πιο πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του για τη χώρα μας ήταν στη λεγόμενη «Συμμαχία των 300». Πρόκειται για διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που σε επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους ζητούν «να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους».
Το άλλο πρόσωπο-έκπληξη της ελληνικής αποστολής καθώς βρέθηκε στις Βρυξέλλες ως άτυπη σύμβουλος στο πλευρό του Γιάννη Βαρουφάκη είναι η Ελενα Παναρίτη. Ωστόσο, μια δεύτερη «ανάγνωση» της συγκεκριμένης επιλογής εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον Ελληνα υπουργό σε αυτή την κίνηση.
Το πλούσιο βιογραφικό της Ελενας Παναρίτη σε συνδυασμό με τις γνωριμίες της στην Παγκόσμια Τράπεζα (όπου εργάστηκε για πάνω από μία δεκαετία) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να βρεθεί στις Βρυξέλλες. Ο... αιφνιδιασμός ορισμένων έγκειται στο ότι το 2009 είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είχε μείνει μακριά από τον πολιτικό στίβο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παρακολουθούσε στενά τα δρώμενα στη χώρα. Με τη «βοήθεια» του Διαδικτύου -και κυρίως του μπλογκ thoughtAction- είχε τη δυνατότητα να τοποθετείται για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Σε άρθρο που συνυπέγραψε με τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη είχε αναφερθεί στην «άφεση χρέους» ως κλειδί για την ανάπτυξη (με βάση όσα εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες του κόσμου).
Οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια «γυναίκα με μεσογειακό ταμπεραμέντο, που αντιμετωπίζει τα πράγματα με ενθουσιασμό και αισιοδοξία». Ωστόσο ξέρει τις κρίσιμες ώρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και αποφεύγει να εκδηλώνει σκέψεις και συναισθήματα για να μην υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις.
Μία από τις βασικές «αποστολές» της -όταν εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα- ήταν στο Περού, όπου ασχολήθηκε με τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων (δημιουργία κτηματολογίου και επίσημων τίτλων ιδιοκτησίας). Διδάσκει οικιακά χρηματοοικονομικά και μεταρρύθμιση των αγορών ακινήτων σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες.
Σημειώνεται πως ο νέος υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στην παρουσίαση του βιβλίου της «Ευημερία δίχως όρια» του 2011, σε μια εποχή που δύσκολα και οι δυο τους θα μπορούσαν να προβλέψουν τι θα τους επεφύλασσε το μέλλον.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokaliari@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: Ο τεχνοκράτης που μένει στη σκιά
Ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να πείσει τους δανειστές «με χαρτί και μολύβι» για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης. Πολλοί τον αποκαλούν ήδη «αόρατο τεχνοκράτη», αφού όσο λεπτομερώς και αν αναζητήσει κανείς στοιχεία γι' αυτόν θα βρει μόνο δημοσιεύσεις και διατριβές του, αλλά ούτε μία φωτογραφία του.
Οι συνεργάτες του λένε πως είναι χαμηλών τόνων, ώριμος επιστήμονας, σοβαρός ερευνητής. Τον χαρακτηρίζουν ευρωπαϊστή, αφού πεποίθησή του είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι εντός ΕΕ, και σημειώνουν πως λόγω της μακρόχρονης απουσίας του από την Ελλάδα είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένος από το πρόβλημα, ψύχραιμος και αντικειμενικός.
«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή οικονομική διπλωματία, και στον τομέα αυτόν ο κ. Χουλιαράκης μπορεί να τα φέρει εις πέρας, καθώς γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθέναν τη μακροοικονομική Ελληνική Ιστορία και έχει σταθμίσει τη συμπεριφορά της χώρας σε περιόδους κρίσης από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι τον γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί μαζί του.
Ο ηλικίας 50 ετών Γ. Χουλιαράκης είναι άριστος γνώστης τόσο της θεωρίας όσο και των τεχνικών εργαλείων. Ο ρόλος του είναι κομβικός, καθώς θα σηκώσει όλο το βάρος του τεχνικού μέρους της διαπραγμάτευσης ?είναι επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων τεχνοκρατών? και θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης.
Συνεργάτης του Γ. Δραγασάκη
Συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, από το 2010 συμμετείχε σε ομάδα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και καταπιάστηκε από την αρχή με την υπόθεση «μνημόνιο».
Πλέον είναι ο βασικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και ο μόνος που μπορεί να συνοδεύει τον κ. Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup οι οποίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Πρέπει να είναι διαθέσιμος και ενημερωμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις των κλιμακίων των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία: της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.λπ.
Εναν μήνα πριν μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο Μάντσεστερ, καθώς ήταν καθηγητής Μακροοικονομίας (λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης) στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο, και στη Μαδρίτη, όπου ζει με τη σύζυγό του.
Πριν από τον διορισμό του στο Μάντσεστερ δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.
Ηταν επισκέπτης ερευνητής στην Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο 2012-2013. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Μακροοικονομία, Οικονομική Ιστορία, Οικονομικά της Απασχόλησης και Οικονομικά των Νομισματικών Ενώσεων.
Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης, μαζί με την οικονομολόγο ερευνήτρια της ΤτΕ Σοφία Λαζαρέτου, συνυπογράφει δύο ιστορικές διατριβές για τα μακροοικονομικά της χώρας, μελετώντας μέσα από ιστορικά ποσοτικά στοιχεία την ελληνική εκδοχή της κρίσης του Μεσοπολέμου και τη σύγκρισή της με την τρέχουσα.
Ο κ. Χουλιαράκης γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά το δημοσιονομικό παρελθόν της χώρας. Και τώρα ως πρόεδρος του ΣΟΕ είναι αυτός που θα συντάξει και θα υποστηρίξει σε κάθε συμβούλιο υπουργών τους ετήσιους προϋπολογισμούς, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια.
Είναι ο άνθρωπος που θα επιμεληθεί το βασικό δημοσιονομικό σενάριο και θα ορίσει τις βασικές παραδοχές (τιμή πετρελαίου, ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) που διαμορφώνουν τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του κάθε έτους, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μακροοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: