Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Επιχείρηση σοκ & δέος από την Εφορία

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Ηλεκτρονικά όπλα» επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015, η Εφορία αποκτά online σύνδεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια αλλά και τα χρηματιστηριακά προϊόντα, ενώ προχωρά στο φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου. Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν επιχειρήσεις, επαγγέλματα υψηλής παραβατικότητας και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου.
Με όπλα το «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας σε τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια και χρηματιστηριακά προϊόντα (μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια) και το φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά μπαράζ ελέγχων για τον εντοπισμό «μαύρου χρήματος» και το χτύπημα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Παράλληλα, συγκροτείται μητρώο για offshore εταιρείες και σκάφη αναψυχής και εγκαθίσταται σύστημα εισροών-εκροών σε όλο το κύκλωμα διακίνησης υγρών καυσίμων.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο στόχαστρο μπαίνουν μεγάλες επιχειρήσεις, επαγγέλματα υψηλής παραβατικότητας, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου με εμβάσματα στο εξωτερικό και πολυτελείς δαπάνες διαβίωσης καθώς και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Με βάση το σχέδιο, το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας θα βλέπει και θα παρακολουθεί τα πάντα για κάθε φορολογούμενο, ενώ οι φοροελεγκτές αποκτούν πρόσβαση όχι μόνο στις τραπεζικές καταθέσεις και συναλλαγές των φορολογουμένων αλλά και στα στοιχεία που αφορούν στα τραπεζικά δάνεια και τα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Η ΓΓΔΕ σε μια προσπάθεια να φέρει «ζεστό χρήμα» στα σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία θα επιδιώξει να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και «μαύρο χρήμα» επεκτείνοντας το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών μέσω του οποίου ελέγχονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Ετσι οι φοροελεγκτές της Κ. Σαββαΐδου θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν όλα τα τραπεζικά δάνεια που έχουν συναφθεί και μέχρι τέλος του έτους να βλέπουν τα ποσά που επενδύονται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια με στόχο τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζονται να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή δανείων ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία αλλά και όσους επενδύουν σε μεγάλα ποσά στο Χρηματιστήριο χωρίς να τα δηλώνουν.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ για το 2015, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2016 ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο του 2015. Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει το βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητου πλούτου και τη διασφάλιση είσπραξης οφειλών στο Δημόσιο.
Ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εμπλουτιστεί το προφίλ του φορολογουμένου στο Elenxis με βάση το οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν περιπτώσεις υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και το μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης βεβαίωσης φόρου στις περιπτώσεις μη υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων.
Στην περίπτωση αυτή, κάθε φορά που ένας φορολογούμενος καθυστερεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, η Εφορία θα υπολογίζει και θα βεβαιώνει αυτόματα τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσει λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.
Στη διάρκεια του έτους, μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ σχεδιάζουν να... πάρουν τηλέφωνο περισσότερους από 100.000 φορολογουμένους για να τους υπενθυμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ σχεδιάζεται και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω e-mail.
Στα σχέδια της ΓΓΔΕ περιλαμβάνεται ακόμη η ολοκλήρωση και εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών και η υλοποίηση εφαρμογής για την είσπραξη του τέλους παραμονής και πλόων.
Σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Μητρώο Σκαφών Αναψυχής το οποίο θα συνδεθεί με το e-περιουσιολόγιο.
Παράλληλα θα επεκταθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων «στα χέρια» πιστωτικών ιδρυμάτων, η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.
Για τον έλεγχο των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου ενεργοποιούνται επιπλέον έμμεσες τεχνικές ελέγχου, ενώ στο μέτωπο του λαθρεμπορίου αναπτύσσονται οι εξής δράσεις:
  • Σταδιακή προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου X-ray για αποσκευές και δέματα.
  • Εγκατάσταση αυτοκινούμενων συστημάτων X-ray στα τελωνεία.
  • Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος σήμανσης-ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης σε καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά.
Μαρία Βουργάνα
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: