Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο θα κοστίσει σε κάθε Γάλλο η διαγραφή του ελληνικού χρέους

Οι ως τώρα υπολογισμοί για το πόσο θα κόστιζε σε κάθε Γάλλο μια τυχόν διαγραφή του ελληνικού χρέους, έδιναν ως αποτέλεσμα τα 650 ευρώ. Η πράξη ήταν μια απλή διαίρεση: 42 δισεκατομμύρια ευρώ διά 65 εκατομμύρια κατοίκους. 
Όμως, όπως γράφει η Liberation, ο τρόπος που έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν το κόστος του αιτήματος της Ελλάδας πολιτικοί και ΜΜΕ, δεν είναι ο σωστός. 
Διότι εκτός από την απίθανη διαγραφή όλου του χρέους που περιλαμβάνει, «πάσχει» και σε αρκετά σημεία, όπως αναφέρεται στο latribune.fr: 
Πρώτον το χρέος επιστρέφει μέσω άλλου χρέους αφού όταν ένα δάνειο «ωριμάζει» γίνεται νέο δάνειο και δεν εξοφλείται ποτέ. 
Δεύτερον και πιο σημαντικό, το δάνειο των 42 δισεκ από τη Γαλλία προς την Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα 11 δισεκ. αφού τα 31 δισεκ. δόθηκαν στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, με την εγγύηση της Γαλλίας και όχι από τη Γαλλία. 
Επομένως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει το γαλλικό κράτος θα πρέπει να δανειστεί 30 δισεκατομμύρια. Τελικά μέσα από όλους αυτούς τους υπολογισμούς και τις παραμέτρους, το αποτέλεσμα είναι ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα κοστίσει μόλις 10,5 ευρώ, ανά έτος και ανά ενήλικα.

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: