Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜE την συμφωνία της Ελλάδας στο Eurogroup

Για άλλη μια φορά η Ευρώπη και ο κόσμος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα το τρίτο Eurogroup, όπου η Ελλάδα και οι εταίροι της κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία.
Σημαντική η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, μετά από σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στο χθεσινό Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα για την βοήθεια και των δύο πλευρών, αλλά και για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των αμερικάνικων μέσων ενημέρωσης για τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες και για την επίτευξη, εν τέλη, της συμφωνίας.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων" μεταδίδει η ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times.
Παράλληλα, τονίζεται "η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε "να ξεκλειδωθεί" περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της".
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι "έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι".
Στη Wall Street Journal αναφέρεται ότι "η ευρωζώνη ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό "δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους", όπως επισημαίνεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "η παράταση της προθεσμίας κατά τέσσερις μήνες υπολείπεται αυτής των έξι μηνών που είχε ζητήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και ενισχύει τη θέση των δανειστών της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη συμφωνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων μέχρι τη Δευτέρα, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ".
Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν διένυσε μόνο το έξτρα μίλι, (αλλά) τα έξτρα δέκα μίλια" και ότι "τώρα, αναμένουμε τους εταίρους μας να μας συναντήσουν, όχι στο μέσο του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο του δρόμου".
Επίσης, σημειώνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων που θα αποστείλει η Ελλάδα».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της χρεωμένης Ελλάδας για τέσσερις μήνες, αποτρέποντας μια πιθανή έλλειψη ρευστότητας τον Μάρτιο, που θα μπορούσε να εξωθήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Και προσθέτει: "Η συμφωνία αυτή που πρέπει να επικυρωθεί μόλις οι δανειστές της Ελλάδας δηλώσουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, βάζει τέλος στις εβδομάδες αβεβαιότητας που προκάλεσε η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας".
"Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τρεις υπουργικές συνόδους και δύο εβδομάδες σκληρών δημόσιων εκφράσεων, παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μια περίοδο χάριτος προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές.
Επιπλέον, η συμφωνία υποχρέωσε το νέο ριζοσπάστη πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις για αποχώρηση από το σύμφωνο οικονομικής διάσωσης, τερματισμό της συνεργασίας με την περιβόητη "τρόικα" και αντιστροφή της λιτότητας", εκτιμά το Reuters.
Στην Washington Post τονίζεται ότι "η Ελλάδα και η Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή", προσθέτοντας ότι "κατέληξαν σε συμφωνία για να διαπραγματευθούν για τέσσερις μήνες σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο".
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, με τη συμφωνία "αποφεύγεται μια δυνητικά καταστροφική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη".
Επίσης, επισημαίνεται ότι τα "καλά νέα" για την Ελλάδα είναι ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 "θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015", ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι "και οι δύο πλευρές έχουν δώσει από λίγο, αντί να δουν (την Ελλάδα) να εγκαταλείπει το ευρώ" και ότι «η ομάδα που θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις θα ονομάζεται "τα θεσμικά όργανα", αντί "τρόικα"» και ότι «αποδεικνύεται πως η μέθοδος "γόρδιος δεσμός" ήταν ένας απλός συμβιβασμός».
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι "η Ελλάδα και οι πιστωτές της στην ευρωζώνη κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες".
Όπως σημειώνεται, "η επέκταση θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο για να διαπραγματευτεί στη συνέχεια διακανονισμό με τους πιστωτές".
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η αναφορά της συμφωνίας ότι "οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης".
Όπως σημειώνεται, "οι συνεχείς διαπραγματεύσεις είχαν συμβάλει σε παγκόσμια αβεβαιότητα και αυξημένη κερδοσκοπία σχετικά με μια πιθανή ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη (Grexit)".
Τέλος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι "η επέκταση εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους της στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Απριλίου".
"Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία που θα συνεχίσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης", αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, προσθέτοντας "με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, αγοράζοντας χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών από τα 19 μέλη της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την «παράταση» της βοήθειας προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες.
Στη συνέχεια, παρατίθεται μέρος των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας την επισήμανση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι "συμφωνήσαμε σε τέσσερις μήνες υπό προϋποθέσεις" και ότι "η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει την Δευτέρα κατάλογο των μέτρων που θα αναλάβει ως αντάλλαγμα" και πως "τα θεσμικά όργανα θα ελέγξουν αν η λίστα είναι επαρκής".
Στο περιοδικό New Yorker, αφού γίνεται αναφορά στη συμφωνία και στις θέσεις που είχαν οι δυο πλευρές πριν τη συμφωνία, διατυπώνεται η άποψη ότι "για να κυριολεκτήσουμε, όμως, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς μια ενδιάμεση συμφωνία" και ότι "μια ευρύτερη συμφωνία, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τα τεράστια χρέη της χώρας".
Επίσης, σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει υποβάλει "μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, για παράδειγμα την έκδοση νέων τύπων ομολόγων".
Στο δημοσίευμα-άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν "αποδειχθεί αντιπαραγωγικά", όπως επισημαίνεται.
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και για την "απειλή" ότι "αν η Ελλάδα δεν συμφωνούσε, θα χρεοκοπούσε και θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη", προσθέτοντας ότι "όμως, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, παρά τα όσα έχει περάσει, θέλει να κρατήσει το ευρώ, και, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να φύγει από την ευρωζώνη".
Για πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες που πέτυχαν να διασφαλίσουν τη νέα συμφωνία παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην ανατρέψουν τα μέτρα λιτότητας, κάνει λόγο ο Guardian.
"Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πέτυχαν μια συμφωνία για να αποτρέψουν το κλείσιμο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύστερα από έναν αγωνιώδη διπλωματικό γύρο στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα παραταθεί για τέσσερις μήνες, με την νέα κυβέρνηση της Αριστεράς να δεσμεύεται ότι δεν θα αποσύρει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με τη διάσωση", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.
Εκτεταμένη αναφορά κάνουν οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων στην συμφωνία του Eurogroupη οποία επετεύχθη στις Βρυξέλλες.
"Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες", γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η οποία προσθέτει ότι "τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό".
Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι "η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera,"η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι". Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι " πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης".
"Στο τέλος του Γιούρογκρουπ τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων", σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.
Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για "νίκη όλων" και για "βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση" έστω και αν "δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο".
"Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup", γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
H εφημερίδα εκτιμά ότι "είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup" και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως "πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που κάνουν λόγω για ήττα της Ελλάδας και για επικράτηση του Σόιμπλε.
Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt έχει τίτλο "Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα" και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο Κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά", αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα.
Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει, επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ, ότι "μετά την συμφωνία δεν υπάρχει πλέον λόγος για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων", ενώ κάποιοι ειδικοί κανόνες θα μπορούσαν να επανεισαχθούν για τις ελληνικές τράπεζες, με το όρο ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση του προγράμματος.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο "Στην Ένωση (CDU/CSU) υπάρχει σκεπτικισμός" και αναφέρεται στην αντίδραση του επικεφαλής της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η Μπούντεσταγκ μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία.
Επισημαίνει επίσης ότι "αναλυτές πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να περιμένει κανείς να δει ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προτείνουν οι Έλληνες" και παραπέμπει στον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έγραψε στο μπλογκ που διατηρεί στους New York Times ότι την Παρασκευή δεν υπήρξε πραγματικό αποτέλεσμα. "Φαίνεται σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα λυθεί. Είναι μια ήττα, μόνο αν οι Έλληνες την δεχθούν ως τέτοια", προσθέτει.
Το ρεπορτάζ στο γερμανικό ραδιόφωνο Δυτικής Γερμανίας WDR έχει τίτλο "Η νίκη του Σόιμπλε επί του Βαρουφάκη" και κάνει λόγο για απομόνωση της Ελλάδα στο Eurogroup και ανάληψη από την πλευρά της Αθήνας του 100% των δεσμεύσεων που ίσχυαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: "Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα. Η κριτική για την αίτηση της νέας κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για την διάθεση συμβιβασμού. Η Αθήνα είχε διανύσει "δέκα μίλια αντί για ένα μίλι", δήλωσε. Το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει την δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ‘Ή αυτό ή τελειώσαμε'".
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και τα Καναδικά μέσα ενημέρωσης στην συμφωνία του Eurogroup.
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Καναδά καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αναπαράγουν την είδηση για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών που είχαν παρουσιαστεί στα καναδικά ΜΜΕ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία παρά τις αντεγκλήσεις και τη σκληρή διαπραγματευτική στάση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας.
Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η σημαντικότερη από πλευράς επιρροής εφημερίδα του Καναδά, Globe and Mail, φιλοξένησε ανταποκρίσεις και αναλύσεις οι οποίες έκαναν λόγο για "επίτευξη θετικού τόνου" στις συνομιλίες Ελλάδας-Γερμανίας με αναφορά στο tweet του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ύστερα από την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο κα Μέρκελ. Επίσης ανταποκρίσεις από την Ευρώπη κάνουν λόγο σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη παρά την αστάθεια λόγω του ακόμα ανοικτού ελληνικού ζητήματος.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: