Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

EKT: Σύντομα θα δεχτούμε πάλι τα ελληνικά ομόλογα

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ELA
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος (waver) στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, όταν θα γίνουν τα απαραίτητα εκείνα βήματα τα οποία θα καθιστούν πιθανή την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απεξαρτηθούν από την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ΕLA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναφορικά με τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ θεωρεί ως θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια αυτά παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που αυτές είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι σημαντικό ότι τα κεφάλαια αυτά είναι διαθέσιμα για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος ακόμη και στην περίπτωση ατυχήματος.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: