Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Τα νομοσχέδια ... από Δευτέρα στη Βουλή!

Παρά την επιθυμία του Α.Τσίπρα, τελικά την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία και τις οφειλές στο δημόσιο. 
"Φαντάζομαι ότι αυτές οι ρυθμίσεις, το γρηγορότερο δυνατό, η δυνατόν το βράδυ της Παρασκευής, θα ψηφιστούν και με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να πάρει η καθεμιά και ο καθένας στο εθνικό Κοινοβούλιο τις ευθύνες που τους αναλογούν".
Αυτό δήλωσε στην κοινοβουλευτική ομάδά του κόμματός του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, αναφερόμενος σε δύο νομοσχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Ομως από ότι φαίνεται ...δεν ήταν δυνατόν. Έτσι την Παρασκευή 20/2 δεν θα ψηφιστεί κανένα νομοσχέδιο, γιατί απλούστατα δεν έχει κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο προς ψήφιση. Απο Δευτέρα...
Μάλιστα ο Α.Τσίπρας είχε επισημάνει ότι τα δύο νομοθετήματα θα προωθούνταν με την διαδικασία του κατεπείγοντος (μία συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή και μία συζήτηση στην Ολομέλεια). Πλήν όμως στην εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, δεν έχουν κάν συσταθεί σε σώμα ούτε έχουν εκλέξει προεδρεία, οι διαρκείς επιτροπές του κοινοβουλίου. Φυσικά η διαδικασία αυτή είναι τυπικού χαρακτήρα θέλει όμως ...τον χρόνο της.
Ειδικα για τα δύο αναμενόμενα νομοθετήματα (λογικά πρέπει να τα εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών) ο Α.Τσίπρας είχε σημειώσει: "Ξεκινάμε, λοιπόν, αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την Πέμπτη το πρωί. Καταθέτουμε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πρώτο από τα Σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας που θα περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα για την προστασία της κατοικίας των πολιτών και θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε ληστρικά επενδυτικά σχήματα – στα διαβόητα «distress funds». Ξεκινάμε άμεσα από μεθαύριο την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων καταθέτοντας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νόμο που θα περιλαμβάνει, επίσης, τις ρυθμίσεις των εκατό (100) δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιττές και βραδυκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα".
Κάτι ήξερε ο έμπειρος πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν (ερωτώμενος για τυχόν νομοσχέδια που θα ψηφιστούν την Παρασκευή) απάντησε: "Καθίστε και θα δουμε...".
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: