Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Συμφωνημένες με τους εταίρους οι ασάφειες

Τι είπε ο Υπ. Οικονομικών στο Πρωινό ΑΝΤ1 για την αύξηση του ΦΠΑ, τις 100 δόσεις και το Ασφαλιστικό. Πώς χαρακτήρισε την συμφωνία με την Ευρωζώνη.
Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, μετά την υπουργοποίησή του, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Πρωινό ΑΝΤ1. Ο Υπουργός μίλησε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τη συμφωνία που πέτυχε η χώρα και τις αλλαγές που σχεδιάζονται από την νέα κυβέρνηση στον τομέα της Οικονομίας.
«Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πέντε χρόνια η Ευρώπη σύρεται μέσα σε μία μνημονιακή διαδικασία. Αυτή την ιδέα της λιτότητας, που δεν αφήνει τους λαούς της Ευρωζώνης να έχουν ελπίδα», είπε αναφερόμενος στη Συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Αναφερόμενος στον τρόπο που έγιναν οι διαπραγματεύσεις, είπε:
«Εμείς είπαμε: Υπάρχει ένα πρόγραμμα. Το μνημόνιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι μία αρχή που σεβόμαστε. Η άλλη αρχή είναι ότι πήραμε την εντολή από το λαό να αμφισβητήσουμε αυτή τη συμφωνία.
Αυτά τα δύο τα παντρέψαμε. Ένα από τα πράγματα που άκουσα στην ΕΕ είναι ότι είσαστε σε ένα πρόγραμμα, δεν αλλάζει με τις εκλογές. Αν βγαίναμε και λέγαμε ότι η Δημοκρατία έχει καταργηθεί, θα κάναμε δώρο στις ακροδεξιές τάσεις, που δεν θέλουν την Ευρώπη.
Τινάζοντας δύο Eurogroup στον αέρα, επιμείναμε να συνδυάσουμε μία πολιτική με μία οικονομική συζήτηση. Μέσα από τη μεγάλη σύγκρουση και αφού βγήκαμε από την απομόνωση πετύχαμε συμβιβασμούς».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε και στο σημερινό του αξίωμα, σημείωσε:
«Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με το κόμμα και τον Τσίπρα έγινε τα τελευταία δύο χρόνια» και συνέχισε τονίζοντας τα κοινά στοιχεία μεταξύ του ιδίου και της παράταξης που τους έδεσαν:
«Πιστεύω ότι οι απλουστευτικές διαδικασίες μειώνουν την ελευθερία. Κάθε που παίρναμε μία δόση μειώναμε τις διαπραγματευτικές μας ικανότητες. Μπαίναμε σε μία κρίση από την οποία δεν μπορούμε να βγούμε.
Εκλέχτηκε μία κυβέρνηση που θα έλεγε ΟΧΙ. Και αυτό έκανα στις διαπραγματεύσεις».
Απατώντας στις κατηγορίες που επιρρίπτονται στην κυβέρνηση ότι έκανε «κωλοτούμπα» υπογράφοντας ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο βάπτισε «πρόγραμμα», έδωσε τη δική του ερμηνεία στο τι σημαίνει Μνημόνιο.
«Μνημόνιο για μένα είναι: Αν δώσεις υπό όρους λιτότητας σε ένα χρεοκοπημένο κράτος ένα τεράστιο δάνειο, μειώνοντας τα έσοδά του, δεν θα το ξεπληρώσει ποτέ. Τα κριτήρια και οι όροι του κάθε προγράμματος, έπαιξαν το ρόλο της απαξίωσης των μεταρρυθμίσεων» και έκανε σαφείς κάποιες παραμέτρους της τρέχουσας συμφωνίας με τους εταίρους:
«Η Συμφωνία είναι γεμάτη από δημιουργικές ασάφειες. Και είμαστε περήφανοι γι’αυτό.
Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να μπορεί η συμφωνία να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους.
Δε θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερα αν ξέρω ότι δεν μπορώ να το πετύχω».
Δίνοντας ένα στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, τόνισε ότι «δε θα αυξηθεί σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές,τρόφιμα, βιβλία και έντυπα ο ΦΠΑ.
Θα ψάξω να βρω άλλες πηγές φορολόγησης». 
Καμία συμμορία τεχνοκρατών δεν θα μας ελέγχει
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, έδωσε ερμηνεία στο «κέρδος» της ελληνικής πλευράς από τη συμφωνία:
«Η συμφωνία είναι για τέσσερις μήνες. Αυτό που κερδίσαμε είναι ότι για πρώτη φορά γινόμαστε συν-συγγραφείς του μέλλοντός μας. Την πρώτη φορά που ανέφερα τον όρο «ανθρωπιστική κρίση» με κατηγόρησαν ότι πολιτικοποιώ τη συζήτηση.
Στη συμφωνία το τελευταίο εδάφιο της αφορά στην ανθρωπιστική κρίση».
Και περιγράφοντας τη σχέση με τους «θεσμούς» από εδώ και στο εξής, είπε:
«Δεν θα ‘ρθει μια συμμορία τεχνοκρατών να μας ελέγχει.
Δε θα γίνονται μονομερείς ενέργειες που έχουν αντίκτυπο στα δημοσιονομικά, τις τράπεζες και την ανάπτυξη, αυτό είναι που αναφέρεται στη συμφωνία».
Αναφερόμενος στα «καυτά θέματα» τη ρύθμισης των χρεών:
«Ό,τι αλλαγές γίνονται στη ρύθμιση των χρεών είναι προς το καλύτερο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν κι άλλες και πολύ σύντομα θα κατατεθούν.
Αυτό το κείμενο, της συμφωνίας, γράφτηκε με στόχο την κατάργηση του Μνημονίου».
Ο κ.Βαρουφάκης τόνισε τα κακώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Σε μία πραγματική Δημοκρατία είναι ένα απαράδεκτο συνοθύλευμα νομικών παρατυπιών που έχουν περάσει στο όνομα του Μνημονίου. Οι ίδιοι που τα πέρναγαν γνώριζαν ότι παρανομούν.
Δεν ζούμε σε μία πραγματική Δημοκρατία. Ο τρόπος που λειτουργεί το Eurogroup δεν συνάδει με το όραμα που είχε ο Καραμανλής όταν μας έβαζε στην ΕΕ.
Το Eurogroup δεν υπάρχει νομοθετικά.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει και δεν θα αργήσει να γίνει αυτό».
«Δεν έχω προστασία, αν χρειαστεί να έχω, θα παραιτηθώ» είπε αναφερόμενος στην έλλεψη αστυνομικής προστασίας. 
Αυτό το κείμενο Συμφωνίας μπήκε στη θέση του Μνημονίου
«Η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αυτό που είχε ειπωθεί στην Θεσσαλονίκη είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Εν αρχή η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα πάμε ξανά σε εξωφρενή πρωτογενή πλεονάσματα.
Η συμφωνία είναι το φύλλο συκής που χρειαζόμασταν για να τελειώσει το Eurogroup και να σταματήσουν τα Μνημόνια.
Το κείμενο είναι κείμενο μεταρρυθμίσεων και όχι παροχών. Αυτό το κείμενο μπήκε στη θέση του Μνημονίου» απάντησε ερωτώμενος για την ανατροπή των προεκλογικών και προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με την εντολή που έλαβαν από το λαό, ανάφερε:
«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ.
Ο κόσμος δεν λέει να βγούμε από το Ευρώ, αλλά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας».
Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξής του, ο κ. Βαρουφάκης  αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της συμφωνίας, στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, στις νομοθετικές του προτεραιότητες , αλλά και στο πώς άλλαξε τη ζωή του το αξίωμα του Υπουργού.
«Μηλιός και Λαπατσώρας δεν είναι κυβέρνηση» είπε ο κ.Βαρουφάκης απατώντας στα δύο επικριτικά κείμενα που αναρτήθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες που υπήρξαν για το θέμα της συμφωνίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση, είπε:
«Για να διαπραγματευτείς, για να έχεις συμφωνία, πρέπει να έχει στο μυαλό σου τη ρήξη. Διανοείσαι τη ρήξη για να μη γίνει, την διανοείσαι για να έχεις συμφωνία.
Η διαφωνία είναι δημιουργική και καταλαβαίνω κι αυτούς που διαφωνούν, άλλωστε έτσι τους πείσαμε.
Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν είναι τα στενά περιθώρια στις διαπραγματεύσεις.
Στεναχωριέμαι όταν ακούω από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Θα ίσχυε ότι αποδεχτήκαμε το Μνημόνιο αν δεν ίσχυε ότι καταφέραμε να μην εξάγουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3%. Πετύχαμε να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Αυτά ήταν στο μέιλ Χαρδούβελη και θα τα έκανε η ΝΔ σε περίπτωση επανεκλογής της. Εμείς δεν θα τα κάνουμε».
Ειδικότερα, σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το κείμενο της συμφωνίας, είπε ότι:
«Το κείμενο της Συμφωνίας δεν μου επιβάλλει να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς».
Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας και στο κενό που υπάρχει, ενώ αναφερόμενος και στους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η, είπε:
«Αυτή τη στιγμή, το ταμείο είναι άδειο.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να εφαρμόσουμε νέο μνημόνιο.
Το μνημόνιο είναι τοξικό.
Ένας απλός τρόπος για τη χρηματοδότηση θα ήταν να υπογράψουμε ό,τι μας έδιναν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Εμείς εκλεχτήκαμε για να μπει ένα τέλος στην κρίση χρέους στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα.
Δε θα μας έπαιρναν στα σοβαρά αν παίρναμε νέα δόση.
Ο μόνος τρόπος να καταργηθεί η κατάσταση σκοτοδίνης είναι να πούμε όχι στις δόσεις. Έτσι πετύχαμε αυτό το κείμενο, αντί του μνημονίου».
«Προφανώς υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, αλλά όχι στην καταβολή μισθών και συντάξεων» διαβεβαίωσε και επιρρίπτοντας μέρος της ευθύνης στο έλλειμμα δημοσίων εσόδων και στη φυγή των καταθέσεων που σημειώθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, είπε:
«Πριν εκλεγούμε είχαμε μία κυβέρνηση που επένδυε στον τρόμο. Άρα ο κόσμος σταμάτησε να πληρώνει και τράβηξε τα χρήματά του από τις τράπεζες».
Ο Υπουργός και ένα από τα νεότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στους συναδέλφους του, τονίζοντας ότι και αυτό το κόμμα λειτουργεί όπως όλα:
«Το ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγανε ότι δεν πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, έκαναν λάθος.
Τα κόμματα είναι ευρείες εκκλησίες με αιρετικούς μέσα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει».
Διαπραγματεύσεις, αποπληρωμή χρεών και αναδιάρθρωση χρέους
«Στην αίτηση που κάναμε, βάλαμε τον όρο ότι θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την αποπληρωμή του χρέους. Ο Ντάισελμπλουμ μας ζήτησε να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής συμφωνίας. Ο λόγος που το κάναμε είναι ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Θα είμαστε συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις, όπως τις συμφωνούμε με τους δανειστές».
Ο Υπουργός τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή είναι ζήτημα της επόμενης διαπραγμάτευσης και περιέγραψε τη θέση της ελληνικής πλευράς σε αυτές:
«Τα χρέη μας θα διευθετηθούν με έναν άλλο τρόπο, αυτή θα είναι η θέση μας στην επόμενη διαπραγμάτευση.
Υπάρχει αρκετή αμφισημία για τις δεσμεύσεις μας μέσα στη συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασφάλεια για τα Κοινοβούλιά τους.
Τα «ΟΧΙ» θα έρχονται συνέχεια από τους εταίρους, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε την πάλη.
Μας έδωσαν το δικαίωμα να σπρώχνουμε, όσο σπρώχνουν κι αυτοί. Να ασκούμε κι εμείς βέτο, να βάζουμε τις κόκκινες γραμμές μας.
Η δική μας δουλεία είναι να βάζουμε φρένο σε ο,τιδήποτε δυσχεράνει τη ζωή των συνανθρώπων μας».
Σύνδεση του Ασφαλιστικού με τη Δημόσια Περιουσία
Το μοντέλο που σχεδιάζεται ώστε να «ορθοποδήσει» το Ασφαλιστικό, περιέγραψε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι που θα έχει άμεση εφαρμογή ή αποτελέσματα.
«Το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως είναι. Για να αποδώσει πρέπει να αλλάξει και πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για αυτό. Και ο τρόπος είναι συνδεδεμένος με τη Δημόσια Περιουσία.
Στόχος μας είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τη Δημόσια Υπηρεσία που δεν θα εκποιηθεί. Θα πρέπει να αναπτυχθεί. Για να μπει σε στέρεα και υγιή βάση το Ασφαλιστικό».
Αναφερόμενος στο έλλειμμα για την καταβολή επικουρικών: «Άσε μας να μην ασχολούμαστε με τα παλιόχαρτα και να δουλέψουμε στο Υπουργείο».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα:
«Η διαπραγμάτευση θα γίνεται μέσα στο τετράμηνο. Η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει, επίσημα, όταν τον Απρίλιο.
Παραλάβαμε άδεια ταμεία και κόκκινα έντοκα γραμματεία.
Η Ευρωζώνη και το Eurogroup δεν πέρασε όλα αυτά τα κύματα διαπραγμάτευσης για να αφήσει για ένα τόσο μικρό ποσό, γι’αυτούς, για να τα τινάξει όλα στον αέρα».
Με στεναχώρησε η αντίδραση Γλέζου
«Με στεναχώρησε η αντίδραση του Γλέζου, γιατί είναι φίλος. Του Μηλιού καθόλου.
Είμαι πεπεισμένος ότι αν είχαμε μία ώρα να καθίσουμε σε ένα δωμάτιο και να του εξηγήσω τι έγινε, θα καταφέρουμε να τον πείσουμε» είπε σχετικά με την αντίδραση του ιστορικού στελέχους και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμυνόμενος της συμφωνίας που επετεύχθη, είπε:
«Αυτό που πετύχαμε είναι ακόμα καλύτερο από αυτό που περίμενα.
Επόμενη επιλογή μας, για ελευθερία από το Eurogroup θα ήταν η έξοδος από το ευρώ».
Θέτοντας την προτεραιότητα του νομοθετικού του έργου, τόνισε ότι « η πρώτη νομοθετική κίνηση θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση» και δίνοντας μία ιδέα του τι εννοεί, περιέγραψε:
«Θα ήθελα μία «έξυπνη» κάρτα, που να λειτουργεί για πρόσβαση στο ΕΣΥ και γι’αυτούς που είναι κάτω από όριο της φτώχειας να πηγαίνουν και στο σούπερ μάρκετ».
Δεν θα εγκλωβιστώ στην εικόνα μου
Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε και την έκταση που κατέχει πλέον στα διεθνή ΜΜΕ, λέγοντας:
«Δεν βλέπω καν την εικόνα μου στην τηλεόραση για να εγκλωβιστώ σε αυτήν» και συμπλήρωσε :
«Έχω πει στη σύζυγό μου αν ξεφύγω να με βγάλει από την πρίζα. Η γυναίκα και τα παιδιά μου είναι οι αυστηρότεροι κριτές μου. Η κόρη μου δε, μου έχει πει ότι της κατέστρεψα τη ζωή».
«Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων κατάφερα να ασχοληθώ με την κυβέρνηση» είπε κλείνοντας

Πηγή: antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: