Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι αγρότες πληρώνουν τα «δώρα» Χατζηγάκη

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 327 ΕΚΑΤ. ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ 700.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Τον λογαριασμό ύψους 327 εκατ. ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη» με τις παράνομες αποζημιώσεις καλούνται να πληρώσουν 700.000 αγρότες, σύμφωνα με ντιρεκτίβα της Κομισιόν. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη μείωση του προστίμου και για την εξαίρεση συνταξιούχων και μικρών αγροτών.
Μπιλιέτα ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ απαιτεί η Κομισιόν να σταλούν σε 700.000 αγρότες για την ανάκτηση –και μάλιστα εντόκως– των παράνομων αποζημιώσεων του περίφημου πακέτου Χατζηγάκη, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά τρόπους για το ψαλίδισμα του προστίμου και την εξαίρεση των συνταξιούχων αλλά και όσων αγροτών εισέπραξαν μικροποσά.
Την ίδια ώρα, τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.
Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στην ΕΕ περί το 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν στις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.
Παζάρι
Το παζάρι με τις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη το αρχικό πακέτο των παράνομων αποζημιώσεων Χατζηγάκη, που ανέρχονταν σε 424 εκ. ευρώ και δόθηκαν το 2009 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, έχει μειωθεί στα 327 εκ. ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να εξαιρέσει από τη λίστα τους 25.000 συνταξιούχους αλλά και σημαντικό αριθμό αγροτών που εισέπραξαν πολύ μικρά ποσά.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, περί τους 270.000 αγρότες έλαβαν ποσά έως 100 ευρώ, ενώ περίπου 80 μεγαλοαγρότες εισέπραξαν από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης 429.920 αγρότες έλαβαν ποσά έως 500 ευρώ.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις με τους κοινοτικούς αξιωματούχους θα συνεχιστούν με στόχο την απομείωση αυτού του προστίμου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδίκασε και απέρριψε το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, θεωρώντας ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές, αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, καθώς η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν για καταστροφές μόνο άνω του 30% της ηρτημένης παραγωγής, ενώ οι ζημιές στην Ελλάδα τότε δεν ξεπερνούσαν το 10%-20%. Ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει νέα αίτηση αναίρεσης της απόφασης σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.
«Βόμβα»
Βέβαια, η υπόθεση του πακέτου Χατζηγάκη αποτελεί μόλις ένα κομμάτι της δημοσιονομικής «βόμβας» πάνω στην οποία... κάθεται η νέα κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα και καταλογισμούς που υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια.
Για υποθέσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων η Ελλάδα υποχρεούται να ανακτήσει ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς.
Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσει τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν με την επιβολή προστίμων. Πέραν του πακέτου Χατζηγάκη, υπάρχει το πακέτο Κοντού για ανάκτηση 150 εκ. ευρώ αλλά και υποθέσεις για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ύψους 500 εκ. ευρώ.
Διορθώσεις
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαχειριστεί έναν φάκελο με καταλογισμούς ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις, ποσά δηλαδή που η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σχετίζονται με το ΟΣΔΕ και αφορούν ουσιαστικά καθυστερήσεις στις αιτήσεις των παραγωγών-δικαιούχων για τις επιδοτήσεις. Ηδη μέσα στο 2015 καταβλήθηκαν 215 εκ. ευρώ, ενώ είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν επιπλέον 398 εκατομμύρια ευρώ το 2016.
Τα υπόλοιπα 700 εκ. ευρώ –όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου– θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να απομειωθούν με νέες διαβουλεύσεις με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ότι μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης, ύψους 192 εκ. ευρώ.
Το 2015 η ενιαία ενίσχυση ανά στρέμμα βαμβακοκαλλιέργειας θα μειωθεί στα 68 ευρώ το στρέμμα, από 80 ευρώ πέρυσι, γεγονός που όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός οφείλεται στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Παράλληλα, από 1ης έως 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το ποιοτικό παρακράτημα σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το σκληρό σιτάρι. Το επόμενο τρίμηνο θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες ενισχύσεων του 2014 που αφορούν την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και τα βιολογικά προϊόντα.
Από ΕΛΓΑ
Στις 17 Μαρτίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 25 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από χαλαζοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν μέχρι την άνοιξη του 2014, ενώ στις αρχές Απριλίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές του φθινοπώρου του 2014.
Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμία φορολογική συμμετοχή των αγροτών στις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις.
Η ΛΙΣΤΑ
Κατανομή των αποζημιώσεων
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στα χέρια του τη λίστα με την κατανομή των αποζημιώσεων για το σύνολο των 700.000 αγροτών και η Κομισιόν απαιτεί η Ελλάδα να ανακτήσει αυτά τα ποσά, ειδάλλως θα της επιβληθούν ισόποσα πρόστιμα.
Κώστας Νάνος

150 εκατ. ευρώ
Παράνομο και το «πακέτο Κοντού»
Πέραν του πακέτου Χατζηγάκη, υπάρχει και το πακέτο Κοντού, για το οποίο η κυβέρνηση απαιτείται να ανακτήσει ποσά ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε παραγωγούς και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών στον τομέα των δημητριακών το 2008, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε πρόσφατα την αίτηση αναίρεσης της σχετικής απόφασης της Κομισιόν που είχε υποβάλει η χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 2008, Ελληνες παραγωγοί έσπειραν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημητριακών, περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική υπερπαραγωγή και, κατά συνέπεια, πτώση των τιμών. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τότε να ενισχύσει τους Ελληνες παραγωγούς. Η ενίσχυση είχε τη μορφή άτοκων δανείων ύψους 150 εκ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δημητριακών.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: