Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Ρύθμιση τώρα ή χρεοκοπία»

Eπιθετική πολιτική για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς. Στο στόχαστρο, όπως είπε, θα μπουν οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, ενώ ο κ. Θεωνάς δεν έκρυψε τον θαυμασμό του προς το γερμανικό μοντέλο, για το οποίο ενημερώθηκε λεπτομερώς σε πρόσφατο ταξίδι του, όπου, μαζί με τον προκάτοχό του Ροβέρτο Σπυρόπουλο, συνάντησαν τον επικεφαλής του γερμανικού συνταξιοδοτικού ταμείου.
Οπως είπε, στη Γερμανία το 95% των 30,5 εκατ. εργοδοτών είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, γιατί εκεί το κράτος παίρνει μέτρα. Περιγράφοντάς τα, σημείωσε πως οι έλεγχοι σε μια εταιρεία γίνονται δύο φορές σε ένα μήνα από δύο διαφορετικούς ελεγκτές.
Μετά τον έλεγχο, το Ταμείο δίνει τρεις εναλλακτικές στον εργοδότη: Αρχικά του προτείνει συγκεκριμένη ρύθμιση για τα χρέη και, αν την αποδεχτεί, σταματούν οι έλεγχοι. Σε δεύτερο επίπεδο του ζητούν να κάνει εκείνος μια πρόταση ρύθμισης. Αν γίνει δεκτή, υπάρχει και πάλι θετική κατάληξη. «Η τρίτη εναλλακτική που του δίνουν είναι η εξής: απλή χρεοκοπία», σημείωσε με νόημα ο κ. Θεωνάς.
Εγγυημένες συντάξεις
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης ανακοίνωσε πως 240.000 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 4,8 δισ. ευρώ και έχουν ήδη μπει στα κρατικά ταμεία 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. αφορούν το ΙΚΑ.
Παράταση
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της ρύθμισης για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, λέγοντας ότι δεν είναι στόχος της κυβέρνησης, αλλά, όπως είπε, δέχεται πιέσεις από φορείς και κόμματα. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η πληρωμή όλων των συντάξεων είναι διασφαλισμένη, και μάλιστα θα κατατεθούν πριν την ώρα τους.
Ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι το ΙΚΑ είχε απώλειες 14 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, των εισφορών και από την αύξηση της ανεργίας.
Υπέρ του διορισμού του κ. Γιάννη Θεωνά, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΠΑΣΟΚ, «παρών» ψήφισε το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή και «όχι» η Ν.Δ. και το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: