Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Διαφωνίες στην πρόταση συμφωνίας... Δεν επιθυμούν συμφωνία πως αλλιώς να μας το πουν!

Συμφωνία: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά; Σενάρια για κόντρες... κορυφής στο εσωτερικό των θεσμών και... οι φήμες περί παράτασης που επιμένουν.
Μόλις ένα 24ωρο πριν το νέο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης νέες πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει έως αύριο το στοίχημα της συμφωνίας.
Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, μεγάλες είναι οι διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές, παρά τη θετική αποδοχή, από την πλευρά των θεσμών, της νέας ελληνικής πρότασης.
Κατά τις πληροφορίες, το γεγονός ότι παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, καταδεικνύει πως οι επικείμενες διαβουλεύσεις - εκείνες που θα λάβουν χώρα έως τα τέλη της εβδομάδας - θα είναι πολύ δύσκολες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal, οι δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλύουν διεξοδικά κάθε πτυχή των δημοσιονομικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.
To Εurogroup της Τετάρτης είναι εκείνο που θα καθορίσει εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση την ύστατη στιγμή, ήτοι μια ανάσα πριν τα τέλη Ιουνίου.
Παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση που προέκυψε μετά τον μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς δανειστές της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν πως στο Eurogroup της Τετάρτης είναι εφικτή μια συμφωνία.
Εάν δεν βρεθεί λύση την Τετάρτη, τότε η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται πλήρως από τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ήδη γονατίσει από τις συνεχείς φοροεπιδρομές.
Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά περισσότερο φιλικά στην ανάπτυξη μέτρα.
Τις αντιρρήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον σε βασικές πτυχές της ελληνικής πρότασης επιβεβαιώνει σε δημοσίευμά του και το MNI.
Όπως αποκαλύπτει οι ενστάσεις του ΔΝΤ στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι έντονες και αφορούν στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τις αλλαγές στον ΦΠΑ, καθώς και στα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα πάντα με το MNI, που επικαλείται κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό των θεσμών απέναντι στο ελληνικό ζήτημα παραμένουν, ακόμη κι αν δεν έγιναν εμφανείς στον μαραθώνιο επαφών της Δευτέρας.
Τα σενάρια κάνουν λόγο για σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση.
Πιο κοντά στην ελληνική πρόταση βρίσκεται η Κομισιόν και όχι το ΔΝΤ που αντιδρά στη νέα φορο-επιδρομή.
Τα ίδια δημοσιεύματα επαναφέρουν το σενάριο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, παρά το γεγονός πως έσπευσε να το διαψεύσει το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Z.K. Γιούνκερ.
«Oι παρατάσεις είναι για το ποδόσφαιρο», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«H Eλλάδα συμφωνεί, δεν λέει όχι στο ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του προγράμματος», επιμένει ωστόσο το MNI. 

Μαρίνα Φούντα
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: