Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Τα λαθρο-ρεπορτάζ και η αληθινή εικόνα

Σκηνές, σλίπιν μπαγκ και είδη καθαριότητας, συνολικής αξίας 300 χιλιάδων ευρώ, ετοιμάζεται να στείλει στην Ελλάδα ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να βελτιωθεί κατ’ ελάχιστον η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών και της πλήρους έλλειψης δομών υποδοχής και φιλοξενίας.
H κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει από μηδενική βάση και με κάθε πρόσφορο μέσο μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, καθώς εδώ και χρόνια το ελληνικό κράτος δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει την παραμικρή υποδομή για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών.
Παράλληλα με την πίεση που ασκεί στην Ε.Ε. για να εκταμιευτεί άμεσα η έκτακτη χρηματοδότηση για τα ελληνικά νησιά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά από οργανισμούς και φορείς βοήθεια σε είδη που μπορούν να βελτιώσουν τις πρώτες ημέρες παραμονής των νεοεισερχόμενων. Στην έκκληση έχουν ήδη ανταποκριθεί φορείς και ΜΚΟ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σήμερα, σε σύσκεψη του υπουργείου με την Αστυνομία και το Λιμενικό, αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια πλοίων στην Κω και τη Λέσβο, τα νησιά που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό νεοεισερχόμενων, προκειμένου να μεταφέρονται πρόσφυγες σε κέντρα στην Αττική για την ταυτοποίησή τους, ώστε να επιτευχθεί μερική αποσυμφόρηση των νησιών.
Λύση αναζητείται και στο πρόβλημα με το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Captain Elias» στην Κω, που παραχωρήθηκε για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου στο νησί. Το ξενοδοχείο δεν βρίσκεται σήμερα υπό την ευθύνη κάποιου φορέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό εποπτείας και καθαριότητας, ενώ οι Αρχές πεισματικά αρνούνται την παροχή ρεύματος και νερού και την αποκομιδή σκουπιδιών.
Το Σαββατοκύριακο, πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία «Αλληλεγγύη – Κως» ανέλαβε να καταγράψει τον πληθυσμό που μένει στο ξενοδοχείο και να διανείμει φαγητό. «Ο ρόλος μας επιδιώκουμε να είναι συντονιστικός, ώστε να βρίσκει διέξοδο η διαπιστωμένη διάθεση προσφοράς πολλών δεκάδων πολιτών του νησιού, αλλά και ενισχυτικός στο δύσκολο έργο των αστυνομικών και των λιμενικών», αναφέρουν.
Η ωμή αλήθεια
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο πρωταγωνίστησε σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail», παρουσιάζοντας την «ενόχληση» των Βρετανών τουριστών από τις εικόνες των συνωστισμένων προσφύγων στο νησί. Το ρεπορτάζ, το οποίο αναπαρήγαγαν σε κεντρική θέση τα ελληνικά δελτία ειδήσεων, αναφερόταν στον «εφιάλτη» στον οποίο μετατράπηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές των τουριστών, «καθώς απένταροι μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, κάθονται έξω από τα εστιατόρια και τους κοιτούν να τρώνε».
Αν και τα περισσότερα ελληνικά μέσα υιοθέτησαν αυτήν την οπτική, οι διαμαρτυρίες αναγνωστών ανάγκασαν τη δημοσιογράφο Χάνα Ρόμπερτς να δώσει εξηγήσεις μέσω τουίτερ και να επανέλθει με καινούργιο ρεπορτάζ την επομένη, εστιάζοντας όχι στο... δράμα των τουριστών, αλλά στο δράμα των ίδιων των προσφύγων και την «ανικανότητα των ελληνικών αρχών» να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Αλλωστε, μιλώντας στο ηλεκτρονικό περιοδικό Vice, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες βλάπτουν τον τουρισμό: «Δεν πειράζουν κανέναν. Είναι οικογένειες με παιδάκια, με μωρά. Δεν δημιουργείται κανένα θέμα παρενόχλησης τουριστών. Δεν μας έχουν εκφράσει κανένα παράπονο οι τουρίστες και μάλιστα πολλές φορές οι ίδιοι οι τουρίστες βοηθούν την κατάσταση. Κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς ως προορισμός κι εκείνοι ως άνθρωποι», αναφέρει.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα στην οικονομία» του νησιού και δηλώνει πως οι πρόσφυγες «υποβαθμίζουν την περιοχή και δημιουργούν μακροχρόνιο πρόβλημα στην κοινωνία».
«Απειλητικά τηλεφωνήματα»
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα εξαιτίας της άρνησής του να επιδείξει ρατσιστικά ανακλαστικά στο θέμα των προσφύγων, εμπλέκοντας τον δήμαρχο Κω και τον έπαρχο Δωδεκανήσων Γιώργο Χαλκιδιό. Για «συκοφαντική επίθεση» κατήγγειλε τον βουλευτή ο δήμαρχος, ενώ ο έπαρχος μίλησε για «πολιτική εκμετάλλευση» του θέματος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ικανοποιήσει αίτημα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να διαθέσει χρήματα για το μεταναστευτικό.
•Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης κάλεσε σε ανοιχτή συνέλευση χθες στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη) με θέμα «100 ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν έκλεισαν, τι κάνουμε;». 
Δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην «Εφ.Συν.»
«Με δεδομένες τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας του κράτους, του κενού χρηματοδότησης από την Ευρώπη, των ευρωπαϊκών υποσχέσεων για έκτακτη χρηματοδότηση, που δεν έχει δεσμευτική ημερομηνία, και της καθημερινής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολύ λίγα. Κάνουμε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις υπάρχουσες δυνατότητες, ώστε και τα νησιά να αποσυμφορηθούν και οι εισερχόμενοι να ζουν κάτω από στοιχειώδεις αξιοπρεπείς συνθήκες.
»Αν και δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς μου οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Λιμενικού, πιέζω και μεσολαβώ για την αύξηση προσωπικού στα νησιά, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους και με άλλα μηχανήματα ώστε η ταυτοποίηση να προχωράει πιο γρήγορα και να μη μένουν οι άνθρωποι για μέρες στα νησιά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Και στην κυριολεξία επαιτώ από όλους τους οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, να στείλουν είδη με τα οποία θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους.
»Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Δεν θα πολιτευτώ, δεν ήρθα να μείνω υπουργός για χρόνια, δεν θέλω να βγω βουλευτής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω όπου μπορώ τους ανθρώπους να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
»Αν δεν καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συνέργειες, δεν θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των μεγάλων μετακινήσεων. Οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συρράξεις, η απίστευτη βία και η πείνα είναι που οδηγούν τους ανθρώπους να μετακινούνται μαζικά. Οσο αρνούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και προσπαθούμε να το μεταφέρει ο ένας στην αυλή του άλλου, το ζήτημα δεν θα λύνεται, θα διχάζει, θα τροφοδοτεί τον φασισμό και τον ναζισμό και οι άνθρωποι θα μένουν στο έλεος του Θεού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: