Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Νέο «Όχι» της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα με προφανή πολιτικό «χρωματισμό»!

Καμία αλλαγή στάσης από πλευράς ΚΕΔΕ για το ζήτημα των ταμειακών διαθέσιμων, όπως αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης, κατά πλειοψηφία, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, απαντώντας στην τελευταία επιστολή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση. Παραμένει η θέση που διαμορφώθηκε στο Συνέδριο της Χαλκιδικής, και, όπως συμπληρώνουν οι αιρετοί, παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει ως έχει τη δυνατότητα, στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα της δίνει τη δυνατότητα να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, χωρίς τη συναίνεση των δημοτικών συμβουλίων.
Πάντως, ένα τμήμα που ξεχωρίζει από την εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, είναι η εξής: «Ως ΚΕΔΕ είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, θέτοντας στη διάθεση της Πολιτείας τα ταμειακά μας διαθέσιμα, αρκεί να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που θα διασφαλίζει ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Και δεν θα επιστρέψουμε στη δραχμή». Με ένα εύστοχο σχόλιο απάντησε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, Δημήτρης Μπίρμπας: «Όταν μιλάτε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα ήθελα να μου πείτε πού συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης». Νωρίτερα, είχε ρωτήσει: «Συμφωνεί κανείς να πάνε 300 ευρώ οι μισθοί, να μειωθούν οι συντάξεις και να καταργηθεί το ΕΚΑΣ;».
Στο σύνολό τους οι επικεφαλής των παρατάξεων διατήρησαν την ίδια στάση που είχαν εκφράσει και στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αρχικά αποτύπωσε τη σημερινή κατάσταση διατυπώνοντας τις παρακάτω θέσεις:
Η Πατρίδα μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της μεταπολεμικής ιστορίας της. Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν θα παραμείνουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις όποιες αδυναμίες αυτή έχει. ‘Η αν θα επιλέξουμε στο όνομα μιας δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, την πορεία προς το άγνωστο.
Είναι πλέον προφανές ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι που ως Κ.Ε.Δ.Ε. είχαμε διατυπώσει πριν από μερικές εβδομάδες, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαπραγματευτικής τακτικής μας. Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια, εξαιτίας αφενός της πρωτοφανούς αδιαλλαξίας των δανειστών μας, αφετέρου της λανθασμένης τακτικής από δικής μας πλευράς να επενδύσουμε στο φόβο και τη δειλία που υποθέταμε ότι θα επιδείκνυαν απέναντι στο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ακόμη κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία την ύστατη ώρα, η συμφωνία αυτή θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τη χώρα και τους πολίτες. Θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, με νέους φόρους που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης. Θα υποστούμε νέα φορολογική αφαίμαξη επειδή υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Δυνάμεις που προτιμούν να υπερασπίζονται το δικαίωμα να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη εργαζόμενοι στην ηλικία των 50 ετών, αντί να δίνουν βάρος στην υιοθέτηση πολιτικών που θα αποτρέπει τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων της χώρας μας. Δυνάμεις που την ώρα που υποχρεώνουν τους Δήμους να λειτουργούν με 30- 50 % λιγότερο προσωπικό, διορίζουν από την «πίσω πόρτα» τα δικά τους παιδιά στο Δημόσιο.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ήδη «πληρώσει» τα τελευταία πέντε χρόνια, με περικοπές στη χρηματοδότησή της από το Κράτος που ξεπερνούν το 60%, το μερίδιο της στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Την ίδια ώρα, άλλοι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να δημιουργούν τεράστια ελλείμματα.
Εξαιτίας της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών έχει επιδεινωθεί η ήδη κακή οικονομική κατάσταση όλων των Δήμων, οι οποίοι αν αναγκαστούν να καταθέσουν τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν σήμερα, θα αντιμετωπίσουν ακόμη και πρόβλημα λειτουργίας.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει σήμερα τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και μελλοντικά του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, με δεδομένη την τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα και την κρισιμότητα των στιγμών, ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης επισήμανε ότι :
Ως Κ.Ε.Δ.Ε. εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και του λαού μας.
Το εθνικό συμφέρον της χώρας και της Αυτοδιοίκησης επιβάλλει τη χάραξη και εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση δύσκολων αλλά αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε Κυβέρνηση που θα θέσει ως προτεραιότητα, την προώθηση των αναγκαίων για την ανάπτυξη της χώρας μεταρρυθμίσεων.
Ως Κ.Ε.Δ.Ε. είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, θέτοντας στη διάθεση της Πολιτείας τα ταμειακά μας διαθέσιμα, αρκεί να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που θα διασφαλίζει ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Και δεν θα επιστρέψουμε στη δραχμή.
Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. επαναλαμβάνει το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισότιμο μέλος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Για μας η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη δεν αποτελεί ιδεολόγημα, αλλά τη μοναδική ρεαλιστική και υπεύθυνη επιλογή που μπορεί να διασφαλίσει ασφάλεια και σταθερότητα για την Πατρίδα και την κοινωνία μας, σε ένα γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που διακρίνεται από ανασφάλεια και έλλειψη σταθερότητας.
Με βάση τα παραπάνω, η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. παραμένει όπως διαμορφώθηκε στο Συνέδριο της Χαλκιδικής. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει ως έχει τη δυνατότητα, στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα της δίνει τη δυνατότητα να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, χωρίς τη συναίνεση των δημοτικών συμβουλίων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: