Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Κ. Λουράντος: «Μετατρέψατε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ»

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία αύριο Τετάρτη απαντούν οι φαρμακοποιοί στην πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, όπως προβλέπει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
Η αντίδραση του κλάδου είναι έντονη και οι εκπρόσωποί του σημειώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Η απόφαση για την προειδοποιητική απεργία ελήφθη αμέσως, χθες το μεσημέρι, από το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η απελευθέρωση σημαίνει ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε -φυσικό ή νομικό πρόσωπο- να ανοίξει φαρμακείο ορίζοντας έναν φαρμακοποιό ως επιβλέποντα, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Λουράντος. Αυτό, προσθέτει, θα επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλων αλυσίδων, και αυτό με τη σειρά του θα έχει συνέπεια τον αφανισμό του φαρμακείου της γειτονιάς όπως το ξέρουμε.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απέστειλε χθες το πρωί ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία τον κατηγορεί για ασυνέπεια λόγων και έργων:
«...Μετατρέψατε ένα περήφανο “όχι” σε ένα υπόδουλο “ναι σε όλα”», αναφέρει. «Σήμερα παρακολουθούμε έκπληκτοι να σύρεται ο περήφανος ελληνικός λαός πίσω από αποφάσεις που σε καμία περίπτωση δεν του αρμόζουν. Παρακολουθούμε μαριονέτες της πολιτικής σκηνής να ομιλούν εξ ονόματός του καταπατώντας τις αποφάσεις του... Παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας κυβέρνησης που ήλθε ως απελευθερωτής των μνημονίων να ζητά γονυπετής την παραμονή σε μια Ευρώπη που η ίδια τότε, ως αντιπολίτευση, καθόριζε ως “Ευρώπη των αριθμών, των αγορών, των τοκογλύφων, των απόγονων του φασισμού”!...».
Αγαθό, όχι εμπόρευμα
Παράλληλα, ο ίδιος υπενθυμίζει τις δηλώσεις του προ μηνός με αφορμή την επιμονή των δανειστών για την απελευθέρωση των σημείων πώλησης.
«Το φάρμακο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία και συναλλαγές. Δεν προσφέρεται για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων αυτών που σήμερα επιθυμούν τη μετατροπή του σε καταναλωτικό αγαθό ώστε να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Οπως επέμενε [ο πρωθυπουργός] στις τότε προεκλογικές του δηλώσεις και προγράμματα στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί η αγορά να ρυθμίζει τη λειτουργία και τη διάθεση του φαρμάκου».
Παρ’ όλο που στην ελληνική πρόταση τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα κρατιούνται στα φαρμακεία (δεν μετακινούνται στα σουπερμάρκετ), οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των δικτύων διανομής για τα ΜΗΣΥΦΑ και επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να την αποδεχτούν.
«Οποιος καταχράται την εμπιστοσύνη δημιουργώντας προσδοκίες και παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων θα είναι απέναντί μας με όλη τη σημασία της λέξης...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: