Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Κομισιόν σε ρόλο ΣτΕ: το δημοψήφισμα είναι παράνομο

Εκτός από όλες τις άλλες παρεμβάσεις και πριν καν αποφασίσει το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, η Κομισιόν έβγαλε το πόρισμα της: το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι... παράνομο.
«Οι Ελληνες καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που δεν είναι ούτε αντικειμενικά ούτε νομικά σωστό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη του στην γερμανική Die Welt, παραθέτοντας την γνωστή άποψη του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Oτι δηλαδή οι προτάσεις των θεσμών τις οποίες καλούνται να εγκρίνουν ή όχι οι ψηφοφόροι βασίζονται σε ένα πρόγραμμα που έχει πλέον εκπνεύσει, το eurogroup δεν τις έχει αποδεχθεί ούτε τις έχει απορρίψει και δεν ανταποκρίνοτναι σε ένα τελικό κείμενο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις πριν ακόμα ολοκληρωθούν.
Οι Ελληνες ωστόσο, υποστήριξε ο Ντομπρόβσκις, «με την ψήφο τους θα στείλουν κι ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εάν ψηφίσουν «ναι», θα σημαίνει ότι θέλουν να δουλέψουν στενά με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για να βρεθεί λύση. Ενα «όχι» θα κάνει τις διαφορές πιο εμφανείς και την λύση πιο περίπλοκη» 
Και συμπλήρωσε, στέλνοντας μήνυμα στην Eλληνική κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα κοστίσει περισσότερο στον Ελληνικό λαό: «Θα είναι λάθος να υποθέσουμε ότι ένα «όχι» θα ενίσχυε την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Το αντίθετο μάλιστα. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την υιοθέτηση capital controls, η ανάκτηση της σταθερότητας έχει γίνει πιο περίπλοκη και πιο ακριβή. Η Ελλάδα είναι σε σημαντικά χειρότερη κατάσταση από ότι την περασμένη εβδομάδα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: