Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Αν ο λαός ψηφίσει λάθος, τότε οι κυρίαρχοι θα ψηφίσουν άλλο λαό

Στην Ελλάδα παίζεται σήμερα το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος από το οποίο κατάγεται η Ευρωπαϊκή Ενωση συνδύασε τον καπιταλισμό με τη δημοκρατία, την αγοραία με την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά η φιλελευθεροποίηση του καπιταλισμού -η καταστροφή του κοινωνικού κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων πόρων και κοινών αγαθών, η απορρύθμιση των αγορών, ο περιορισμός και η περιφρόνηση της δημοκρατίας– ανέτρεψε τον συμβιβασμό.
Οι κυβερνήσεις δεν ζητούν τη συναίνεση των πολιτών, αλλά την αγάπη των αγορών και των δανειστών που ως μυστηριώδης και τρομακτική δύναμη ανταγωνίζεται τον λαό για τους περιορισμένους κρατικούς πόρους. Αλλά αν η δημοκρατία ουδετεροποιηθεί, ο μεταπολεμικός συμβιβασμός της με τον καπιταλισμό διαλύεται και τα θεμέλια της Ε.Ε. ανατινάσσονται.
Και εδώ βρίσκεται η σημασία του δημοψηφίσματος. Κάνει τους Ελληνες πολίτες θεματοφύλακες των αρχών του Διαφωτισμού –της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης– και φέρνει τους Ευρωπαίους ηγέτες αντιμέτωπους με την ιστορική ευθύνη τους να σεβαστούν την αρχή και τη διαδικασία της δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από την άποψη για τις διαπραγματεύσεις, το διακύβευμα είναι τώρα πιο βασικό, υπαρξιακό θα λέγαμε για την Ευρώπη.
Στηρίζονται οι κυβερνήσεις στη συναίνεση των πολιτών –και δεν υπάρχει πιο έντονη και άμεση νομιμοποίηση από το δημοψήφισμα- ή στην αγάπη αγορών και δανειστών που ανταγωνίζεται τον λαό για τους περιορισμένους κρατικούς πόρους; Η Ε.Ε. ειρήνευσε και σταθεροποίησε τις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Θα συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, που ξαναφέρνουν τις παλιές εθνικές εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ Βορρά και Νότου – Γερμανοί και Ολλανδοί κατά Ελλήνων και Ισπανών; Θέλουν να αναστήσουν το σκιάχτρο ενός νέου Σαράγεβο;
Το δημοψήφισμα της Κυριακής θα είναι η πρώτη ψηφοφορία σε δημοκρατικό κράτος που θα γίνει με κλειστές τράπεζες και νεοαποικιακές απειλές στον ελληνικό λαό αν «ψηφίσει λάθος». Αν ο λαός ψηφίσει λάθος, τότε οι κυρίαρχοι θα ψηφίσουν άλλο λαό, έλεγε ειρωνικά ο Μπέρτολντ Μπρεχτ.
Ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε και η Μέρκελ τον επικαιροποίησαν: Θα ψηφίσουν άλλη κυβέρνηση. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατίας σημαίνει ότι η μόνη ευρωπαϊκή ψήφος είναι το «όχι». Οχι στο πραξικόπημα που εξελίσσεται τους τελευταίους πέντε μήνες και κλιμακώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών και την ανοιχτή επίθεση στην κυβέρνηση από τους κυρίαρχους «εταίρους». Οχι στη διάλυση της Ευρώπης των λαών και στην επιστροφή στις αρχαίες εθνικές εχθρότητες. Αυτή είναι η μόνη ευρωπαϊκή ψήφος.

Συντάκτης: Του Κώστα Δουζίνα - Αμετάκλητα Ελληνας και φανατικά Ευρωπαίος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: