Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ντράγκι: H EKT αυξάνει τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να αυξηθεί ο ELA όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «η ΕΚΤ ικανοποίησε κατά ένα μεγάλο μέρος το αίτημα της Ελλάδας», ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ για μια εβδομάδα.
Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως χρειάζεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ωστόσο, σημείωσε ότι «το θέμα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό μέσα στα νομικά και θεσμικά όρια».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες ήταν αξιόχρεες έναντι εχεγγύων και όταν αυτό άλλαξε, η ΕΚΤ αποφάσισε να παγώσει το ELA. Υπήρχαν και χώρες που πρότειναν να μηδενιστεί εντελώς ο ELA.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει με την έγκριση του πακέτου και τις ψηφοφορίες και τη θετική έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την ελληνική Βουλή» σημείωσε ο κ. Ντράγκι.
Δεν εξαρτάται από την ΕΚΤ
Αναφορικά με το Grexit ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Αυτό που είπα στις συνόδους στις Βρυξέλλες απευθυνόμενος και σε αυτούς που έλεγαν ότι πρέπει να είχα κόψει τον ELA ήταν ότι δεν εξαρτάται από την ΕΚΤ για το ποιος είναι μέλος της ευρωζώνης».
«Υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εάν αυτό επαληθευθεί εξαρτάται απολύτως από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα μέλη. Η υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης» είπε ο Μάριο Ντράγκι.
Σημείωσε ακόμη ότι δεν θέλει να σχολιάσει το πρόγραμμα γιατί βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.
Είπε, ωστόσο, ότι «στόχος της συμφωνίας είναι να υπάρξει ένα δυνατό πρόγραμμα που προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και να είναι βιώσιμο δημοσιονομικά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των τραπεζών».
Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι είναι πολύ μικρή η αύξηση του ELA  και πόσο αυτή θα αλλάξει την κατάσταση για τους Ελληνες με τα όριο των 60 ευρώ ανάληψης την ημέρα και τα capital controls,ο Ντράγκι απάντησε ότι  σήμερα η ΕΚΤ ικανοποίησε το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος και θα δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Δεχθήκαμε» είπε «την εκτίμηση της ΤτΕ για τις άμεσες ανάγκες και εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, η ΕΚΤ και η ΤτΕ θα συνεργαστούν και πάλι για να εξετάσουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας χωρίς να διακινδυνεύσουν ένα νέο bunk run. 
Η αξία των εχέγγυων των τραπεζών είπε εξαρτάται άμεσα από την βελτίωση των οικονομικών του κράτους.
«Ηταν σαφέστατα ανάγκη να επιβληθούν τα capital controls», τόνισε, είναι μια απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική κυβέρνηση. «Προστάτευσαν έτσι τους καταθέτες που τώρα ως επί το πλείστον είναι μικροκαταθέτες. Η σκέψη μας είναι να προχωρήσουμε γρήγορα, αλλά με προσοχή... η ΕΚΤ θα δει τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας για να διασφαλίσει την ρευστότητα χωρίς επιδρομή στις τράπεζες». Το πρόβλημα των τραπεζών είναι «ένα μαζικά συστημικό πρόβλημα». 
Ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 
Μάλιστα τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκατασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες: δηλαδή να ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ έχει διάρκεια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και αφορά σε αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε χώρας σε αυτό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: