Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Στις 12 Ιουλίου οι Ευρωπαίοι συνωμότησαν εις βάρος του Τσίπρα

Μια μεγάλη συνωμοσία που θα περάσει στην ευρωπαϊκή ιστορία ήταν αυτό που έκαναν στον Αλέξη Τσίπρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ στη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου. Αυτό λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt. 
Υποστηρίζει ότι ο ίδιος παραιτήθηκε επειδή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος. Ο τέως υπουργός Οικονομικών απορρίπτει μάλιστα τον χαρακτηρισμό του «ανορθόδοξου» πολιτικού, υποστηρίζοντας ότι έκανε «ορθόδοξες» προτάσεις σε μια Ευρώπη που επιδιώκει «ανορθόδοξες» λύσεις.
Σημειώνει ότι ποτέ δεν ζήτησε να μην υπάρξουν νέοι όροι για τη διάσωση της Ελλάδας αλλά ότι υποστήριζε όρους που η Ελλάδα θα μπορούσε να εκπληρώσει. Τονίζει δεν για μια ακόμη φορά ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει και ότι οι όροι στο προτελευταίο και το τελευταίο μνημόνιο εγγυούνται την αποτυχία. 
Καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών σύνηψαν πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες ολιγάρχες, και μάλιστα εμπόδισαν το υπουργείο Οικονομικών στη συγκέντρωση στοιχείων για την επισήμανση των φοροφυγάδων. Διέλυσαν επίσης τον ΣΔΟΕ, αφού η διάλυση και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων, προβλέπεται, όπως λέει, στη συμφωνία με την ΕΕ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ακόμη ότι τους όρους δεν τους έθεταν οι υπουργοί Οικονομικών, και πως αυτοί δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην Ευρωζώνη. Αρνείται ότι δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και προσθέτει ότι κανείς δεν ήθελε να συζητήσει τα όσα πρότεινε στις 11 Μαΐου. 
Καταγγέλλει επίσης ως «μεγάλο ψεύδος» των Ελβετών τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος απέρριψε συμφωνία που του είχαν προτείνει. Υποστηρίζει αντίθετα ότι οι Ελβετοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.
Αντιπρότειναν, όπως προσθέτει, τη διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων και φορολόγησης τους σε ποσοστό μέχρι 15% για την αποφυγή δίωξης, τη στιγμή που στην Ελλάδα από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω η φορολογική κλίμακα βρίσκεται στο 40%. Μια τέτοια φοροελάφρυνση για μεγάλους φοροφυγάδες κανένας στην Αθήνα δεν θα την αποδεχόταν, δηλώνει.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: