Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ψίχουλα για τις νέες γενιές

Το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τις νεότερες γενιές δείχνουν για ακόμη μια φορά οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ε.Ε., εκφράζοντας παντελή αδιαφορία για την επέκταση της χρηματοδότησης της Πρωτοβουλίας Νεανικής Απασχόλησης (ΥΕΙ) το 2016.
H πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί μετά βαΐων και κλάδων τον Φεβρουάριο του 2013 από τους ηγέτες της Ε.Ε. (με πρώτη και καλύτερη μάλιστα τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ) ως απάντηση στη βραδυφλεγή βόμβα της νεανικής ανεργίας στην Ενωση.
Στόχος, η υποστήριξη των νέων κάτω των 25 ετών που δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται ή δεν εκπαιδεύονται σε κάποια δουλειά.
Ο προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας ήταν 6 δισ. ευρώ και όταν ανακοινώθηκε θεωρήθηκε από αρκετούς αναλυτές ψίχουλα για την αντιμετώπιση ενός τόσο καυτού προβλήματος.
Μεταξύ 2007 και 2013 η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών εκτοξεύτηκε στο σύνολο της Ε.Ε. από το 15,7% στο 23,4%. Στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, είχε ξεπεράσει το 60%.
Η επέκταση της χρηματοδότησης της YEI το 2016 θα στήριζε μεταξύ άλλων και την εκτέλεση του σχήματος Youth Guarantee -πρόγραμμα που προσφέρει στους νέους κάτω των 25 μαθητεία, πρακτική άσκηση ή επιπλέον εκπαίδευση εντός 4 μηνών από το τέλος των σπουδών του ή της καταγραφής τους στους πίνακες των ανέργων.
Το σχήμα αυτό είχε δοκιμαστεί το 2010 και 2011 στη Φινλανδία με εκπληκτικά ποσοστά επαναπασχόλησης.
Αδιαφορία
Η ομαλή λειτουργία της Youth Guarantee σε ευρωπαϊκό επίπεδο κοστίζει σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΙLΟ) 21 εκατ. ευρώ, ποσόν που θα πρέπει να αντληθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ενωσης εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την τεράστια αδιαφορία τους που τις διακρίνει για το μέλλον των επόμενων γενιών δεν έχουν ακόμη κατανείμει τις αναγκαίες πιστώσεις για το 2016.
Αντίθετα το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει πιο γαλαντόμο, αφού πρόσφατα αποφάσισε την προσθήκη 473 εκατ. ευρώ για νέα προγράμματα που θα βοηθήσουν τους νέους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.
Ας σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων στην Ενωση υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 20,1%. Σε αρκετές χώρες του Νότου όμως τα επίπεδα είναι υπερδιπλάσια.
Στην Ελλάδα αγγίζει το 48,8%, στην Ισπανία το 46,7%, στην Κροατία το 43,1%, στην Ιταλία το 40,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: