Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Με απώλειες πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία μετράει δύο βουλευτές λιγότερους (153 από 155), μετά τη διαγραφή των Στάθη Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Νικολόπουλου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 290 βουλευτών, 153 ψήφισαν «ναι», ενώ 137 «όχι». Το άρθρο 1 πέρασε με 181 ψήφους υπέρ (109 κατά),  τα άρθρα 11 και 16 με 164 ψήφους υπέρ (126 κατά) και το 18 με 170 ψήφους υπέρ (120 κατά).
Ο Στάθης Παναγούλης επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι υπάκουσε στις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά συνεχίζει να στηρίζει τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Νικολόπουλος είχε ανακοινώσει από νωρίς πως δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά ούτε και να παραδώσει την έδρα του.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός της διαφοροποίησης των βουλευτών -που προηγήθηκε της διαγραφής τους- προβληματίζει τη συγκυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπέβαλε την παραίτησή του, αφήνοντας -ωστόσο- την έδρα του στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αδυνατώ να υλοποιήσω την κυβερνητική πολιτική», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα δεχθεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, τις εξελίξεις στο προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας. Το μεσημέρι, κατατίθεται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός.
Ένταση και κριτική 
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση, ενώ οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.
Αξίζει να σημειωθεί το άνευ προηγουμένου αντικομμουνιστικό παραλήρημα, στο οποίο επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Αμυράς που είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ, ενώ έστρεψε τα βέλη του και προς τον Γιάννη Θεωνά του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων κυρίως στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
«Δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά σπίτι στο σφυρί»
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 
Κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις στα «κόκκινα» δάνεια τονίζοντας «δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά βγαίνει σπίτι στο σφυρί» και προσθέτοντας «Είμαι περίεργος πώς θα κοιμηθούν οι συνάδελφοι του Σύριζα το βράδυ που θα γίνει ο πρώτος πλειστηριασμός κατοικίας».
Αναφερόμενος στον φόρο για το κρασί διερωτήθηκε «ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;» και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί τη σύγχυση γιατί τα μέτρα που φέρνει είναι δικά της. «Σταματήστε να λέτε ότι τα έχουμε ψηφίσει και εμείς» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο, για «νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά» που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα και μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τα νέα τέλη κυκλοφορίας «χαράτσι Τσίπρα» που δεν υπήρχε στο τρίτο μνημόνιο, ενώ εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν το φάρμακο πλήττουν την ελληνική παραγωγή και εξέφρασε φόβους για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων στο μέλλον.
Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία της Ν.Δ. σημειώνοντας «και τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία θα είναι εδώ, ενωμένη και δυνατή, για να ασκήσει ακόμη καλύτερα τα καθήκοντά της ως Αντιπολίτευση».
Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο Λεβέντης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση ως τη μόνη «λογική λύση στην προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια».
«Μιλώ με την λογική. Και η λογική, ακόμη και μόνη της να μείνει, μένει λογική», είπε ο κ. Λεβέντης υπερασπιζόμενος την πρότασή του.
Τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί είναι προϊόν εκβιασμού συμπληρώνοντας ότι «Ο κ. Τσίπρας λέει ψέμματα στους βουλευτές του. Τους λέει ψηφίστε τα μέτρα και θα μας κουρέψουν το χρέος. Κοροϊδεύει τους βουλευτές του. Η κατάληξη θα είναι να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει παραίτηση. Ας το κάνει τώρα», 
Εξαπέλυσε, πάντως, επίθεση σε όλα τα κόμματα κατηγορώντας τα ότι με τις πολιτικές και τη στάση τους συμβάλλουν στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. 
Παράλληλα αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ., λέγοντας ότι αυτό που θέλει είναι την Δευτέρα η Ν.Δ. να είναι δεξιότερα.
«Ανάλγητη κυβέρνηση ξεσπιτώνει τον κόσμο»
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά κάνοντας λόγο για «ανάλγητη κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες ξεσπιτώνει τον κόσμο».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε «είστε πολύ καλοί στο να πουλάτε, είστε πολύ καλύτεροι όμως στο ξεπούλημα» και συνέχισε λέγοντας «Πουλήσατε ψεύτικα λόγια και "πρώτη φορά αριστερά". Σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα. Αυτό δεν είναι αριστερά. Είναι συμβιβασμένη κυβέρνηση που τα δίνει όλα. Για ότι συμβεί την απόλυτη ευθύνη θα την έχει ο πρωθυπουργός».
Επανέφερε τη συζήτηση περί Grexit λέγοντας ότι παραμένει στην αυλή της χώρας και επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί κοινωνικές εκρήξεις.
«Οι ηγέτες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να νιώθουν ντροπή»
Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρέπει να νιώθουν ντροπή σήμερα, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το τρίτο πακέτο των προαπαιτούμενων, αιτιολογώντας πως είναι εκείνοι που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα.
Ο κ. Θεοδωράκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι πήγε στις εκλογές με κλισέ και ψέματα και με αυτά τις κέρδισε.
Αφού ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που είπε «κανένας φόρος στους αγρότες, επαναφορά του κατώτερου μισθού, όλοι γυρίζουν στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και δώρο η ΔΕΗ, τα διόδια και οι συγκοινωνίες, μόνο λύρες και νταούλια να μάθουμε να παίζουμε και οι ξένοι θα χορεύουν και θα πληρώνουν», πρόσθεσε πως «δεν είναι ηγέτες αυτοί».
Ανεξάρτητα, όπως είπε «αν είπαν συνειδητά ψέματα οπότε είναι πολιτικοί απατεώνες, ή αν έλεγαν αυτό που νόμιζαν, αυτό που πίστευαν, αυτό που κάποιος τους είπε, αυτό που σκέφθηκαν βλέποντας Λαζόπουλο».
«Βγείτε τώρα και πείτε στα εξαπατημένα πλήθη ότι δεν είχαμε κανένα σχέδιο, έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει από την Άνοιξη, δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτε το ουσιαστικό», ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως δεν τα λέει ο ίδιος αυτά «αυτοί που φεύγουν το λένε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν ο νούμερο τρία έμπιστος της προηγούμενης διακυβέρνησης».
«Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών μέτρων»
«Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που φέρνει ξεσπίτωμα για χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που θα βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. 
Ακόμη ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για μια συμφωνία που διατηρεί επίσης την ομηρία χιλιάδων μικρών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και για μία συμφωνία - λαιμητόμος, που είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, για να μπορούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να νιώθουν σιγουριά ότι θα ανακάμψουν τα κέρδη τους, ότι θα ανοίξουν -με το αίμα του λαού- νέα πεδία για σίγουρα κέρδη.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχει καταγραφεί πλέον και σε νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί άρον - άρον από τη Βουλή» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως τώρα ανακάλυψαν το παραμύθι «καταπολέμηση της διαπλοκής που προσπαθεί να μας ανατρέψει» και επισημαίνοντας πως αυτό το παραμύθι δεν έχει δράκο.
Κόντρα Τσακαλώτου-αντιπολίτευσης
Η Ολομέλεια ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διάταξη για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
Τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.
Ο υπουργός οικονομικών αντέτεινε ότι έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς, που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Χθες έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στο σύνολό του και κατ' άρθρο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο κύβος ερρίφθη για το κρασί
Αναφορικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι μειώνεται στα 20 λεπτά ανά λίτρο αντί για 40.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα μειωθεί από 40 λεπτά το λίτρο που προβλεπόταν αρχικά. στα 20 λεπτά το λίτρο. Η τροποποίηση αυτή, προσέθεσε, μειώνει στο μισό και την επιβάρυνση ανά φιάλη ( των 750 ml) στα 15 λεπτά από 30 λεπτά.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αφορά και τα εισαγόμενα κρασιά που καταναλώνονται στη χώρα, ενώ δεν θα αφορά τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: