Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

«Λιγότερες κοινωνικές ανισότητες ίσον καλύτερη υγεία»

Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, πέρα από ηθικό ζήτημα, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για τη βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον κοινωνικό επιδημιολόγο, Γιώργος Πλουμπίδης.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του University College του Λονδίνου (UCL) δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ότι οι νεότερες γενεές, αν και αναμένεται να ζήσουν περισσότερα χρόνια, θα έχουν κατά μέσο όρο χειρότερη υγεία από ό,τι οι παλαιότερες.
Όμως, εκτιμάει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να έχει στην υγεία των Ελλήνων πολύ σοβαρές επιπτώσεις και επισημαίνει την έλλειψη δυστυχώς στη χώρα μας σχετικών διαχρονικών στατιστικών στοιχείων για τον ελληνικό πληθυσμό. 
Ο κ. Πλουμπίδης ερευνά διεπιστημονικά τις κοινωνικο-οικονομικές, δημογραφικές και διαρθρωτικές παραμέτρους που καθορίζουν την υγεία ενός πληθυσμού διαχρονικά. Είναι ειδικός στην ανάπτυξη αξιόπιστων στατιστικών τεχνικών για την μέτρηση της υγείας μιας κοινωνίας, έχοντας 61 σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχοντας έως τώρα προσελκύσει περίπου 20 εκατ. λίρες για χρηματοδότηση της έρευνάς του.
Μία έρευνα του Γ. Πλουμπίδη, που δημοσιεύτηκε φέτος στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «American Journal of Public Health», μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι ο γάμος κάνει περισσότερο καλό στους άνδρες παρά στις γυναίκες και, από την άλλη, ότι όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, έχουν την χειρότερη υγεία από όλους.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το διδακτορικό του (με διάκριση) το 2004 στην εφαρμοσμένη στατιστική/ψυχομετρική. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ έως το 2007 και στη συνέχεια δίδαξε κοινωνική επιδημιολογία στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, προτού μεταπηδήσει στο UCL.
Ο παππούς του Γιώργου Πλουμπίδη - Γιώργος κι εκείνος- υπήρξε αδελφός του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη, ο οποίος εκτελέστηκε το 1954.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: