Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΔΝΤ: Η μείωση μισθών δεν αρκεί...

Σε καθυστερημένη έμμεση παραδοχή της ατελέσφορης οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα κατά τα μνημονιακά χρόνια προέβησαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε σχετική τους μελέτη (IMF Discussion Note).
Η μελέτη εγκρίθηκε για δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου, Πάουλ Τόμσεν και έχει τίτλο: «Μετριασμός των τιμών σε περιπτώσεις κρίσης». Στη μελέτη εξετάζονται οι επιπτώσεις από μία μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών κατά 2% σε πέντε χώρες της ευρωζώνης: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ο μετριασμός των μισθών -αν και θεωρητικά αυξάνει την ανταγωνιστικότητα-, συνδυαζόμενος «από χαμηλότερο πληθωρισμό ή ενδεχομένως και από αποπληθωρισμό, μπορεί τελικά να μειώσουν την εσωτερική ζήτηση και να αυξήσουν το πραγματικό βάρος του χρέους και, άρα, να έχουν αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει στην ανταγωνιστικότητα».
Η μελέτη υπογραμμίζει πως οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα, αν μπορεί αυτή να γίνει πιο χαλαρή: είτε με μείωση επιτοκίων είτε με άλλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Η μελέτη καταλήγει πως σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε όλη την ευρωζώνη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: