Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Στην «μέγγενη» οι επικουρικές συντάξεις - «Γρίφος» το μέλλον της Επικουρικής Ασφάλισης

Μαζί με την επικουρική σύνταξη «κρίνεται και η τύχη» του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), αφού πρέπει να αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εάν θα υπάρξει ενσωμάτωσή του στις συντάξεις που χορηγούνται σήμερα, ή εάν θα εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση.
Πιθανή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% σε εργοδότες και εργαζόμενους να κρύβει η «λύση του γρίφου» της επικουρικής ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας, καλείται αφενός να ικανοποιήσει τους θεσμούς και να σταματήσει η «αιμορραγία» ελλειμμάτων από τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων και αφετέρου να διατηρήσει τη συγκεκριμένη παροχή, είτε ανέπαφη, είτε με μικρές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο έχει στη διάθεσή του μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια.
Σε πρώτη φάση σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr υπάρχει η πρόταση Κατρούγκαλου για απορρόφηση της επικουρικής από την κύρια σύνταξη, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στην επικουρική ασφάλιση, που θα προκαλούσε μειώσεις έως 15%.
Εναλλακτικά όμως έχει προταθεί και η διατήρηση της αυτονομίας της επικούρισης, ως ξεχωριστού φορέα ασφάλισης. Συνεπώς, η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα αφήσει εκτός του ΕΤΕΑ. Παράλληλα προτείνεται, να γίνουν και στοχευμένες, επιμέρους παρεμβάσεις.
Αυτές αφορούν καταρχήν το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, όπου προτείνεται μια  μικρή αύξηση σε εργοδότες και εργαζόμενους της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εισφορά που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι για επικούριση ανέρχεται στο 3 + 3%.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η επιβάρυνση σε εργοδότες και εργαζόμενους θα είναι πολύ μικρή, όμως το έσοδο για το ΕΤΕΑ θα είναι πολύ μεγάλο, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει έως και τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διατήρηση του ίδιου ύψους εισφορών από εδώ και στο εξής εκτιμάται ότι μπορεί να «δώσει» πλεονασματικούς προϋπολογισμούς από το 2017 και μετά.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και η πρόταση για απολύτως στοχευμένες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και οι οποίες είναι υψηλότερες από το μέσο όρο, χωρίς μάλιστα να έχουν καταβληθεί και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές.
Τέτοιες συντάξεις είναι από πρώην εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ (πχ ΔΕΗ, ΟΤΕ), αλλά και σε τράπεζες, όπου ίσχυε καθεστώς χορήγησης σύνταξης, με ποσοστό αναπλήρωσης μεγαλύτερο από το 20%, που σήμερα πρόκειται να θεσμοθετηθεί. Ας σημειωθεί ότι σήμερα ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κυμαίνεται στα 168 ευρώ.
Οι περικοπές αυτές καλύπτουν και τον όρο δικαιοσύνης του ασφαλιστικού συστήματος  που έχει τεθεί από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και θεωρητικά θα πρέπει να τηρηθεί στο σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται.
Μαζί με την επικουρική σύνταξη «κρίνεται και η τύχη» του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), αφού πρέπει να αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εάν θα υπάρξει ενσωμάτωσή του στις συντάξεις που χορηγούνται σήμερα, ή εάν θα εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο πρέπει έως τον Μάρτιο του 2016, η κυβέρνηση να κόψει το ΕΚΑΣ από το 20% των «προνομιούχων» συνταξιούχων που το λαμβάνουν.
Με δεδομένο ότι το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε φέτος σε περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα περικοπεί το εν λόγω επίδομα από περίπου 70.000 δικαιούχους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: