Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Κωνσταντοπούλου-Χουντής στο Παρίσι για το Σχέδιο Β'

Η διεθνής συνδιάσκεψη με τίτλο «Για ένα Σχέδιο Β’ στην Ευρώπη» πραγματοποιείται στο Παρίσι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων, κινημάτων, οργανώσεων, πολιτικών, διανοητών και πολιτών από όλο τον κόσμο.
Διακήρυξη για ένα «Σχέδιο Β’»
Η πρωτοβουλία έχει ως βάση της την κοινή διακήρυξη για ένα «Σχέδιο Β’» που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο από την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκης, τον Ζαν Λικ Μελανσόν (ευρωβουλευτής και συνιδρυτής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς), τον Όσκαρ Λαφοντέν (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτής του Die Linke) και τον Στέφανο Φασίνα (βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας).
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η επεξεργασία ενός «Σχεδίου Β'» στην Ευρώπη, που θα φέρει εκδημοκρατισμό, προστασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, απαλλαγή από το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα και τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και πολιτική αλλαγή μέσω της αναζήτησης ενός εναλλακτικού δρόμου.
Τα θέματα που θα αναλυθούν στη συνδιάσκεψη αφορούν τη νομισματική πολιτική, το χρέος και τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Στη διακήρυξη της πρωτοβουλίας, η συμφωνία της 13ης Ιουλίου χαρακτηρίζεται «πραξικόπημα» και υποστηρίζεται ότι το ευρώ έχει μετατραπεί σε «εργαλείο οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της Ευρώπης από μια ευρωπαϊκή ολιγαρχία που κρύβεται πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση».
Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους
Οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν πως για να αντιμετωπιστεί αυτός ο εκβιασμός, «χρειαζόμαστε επίσης ένα δικό μας σχέδιο Β’ για να αποτρέψουμε το σχέδιο Β’ των πιο αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης», «για να διεκδικήσει εκ νέου την απλή αρχή της Ευρώπης για τους Ευρωπαίους».
Τονίζουν δε πως «τα νομίσματα είναι εργαλεία για την προώθηση της ευμάρειας και όχι όργανα βασανιστηρίων ή όπλα με τα οποία δολοφονείται η δημοκρατία», και γι’ αυτό «αν δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί το ευρώ», τότε «θα βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ένα νομισματικό σύστημα που λειτουργεί υπέρ τους και όχι εις βάρος τους».
Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο θα είναι οι συνυπογράφοντες τη Διακήρυξη, ενώ στις ομάδες εργασίας θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές Φάμπιο ντε Μάσι (Die Linke -Η Αριστερά, Γερμανία), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα, Ελλάδα), Λόλα Σάντσεζ (Podemos, Ισπανία), Χαβιέρ Κουζό (Izquierda Unida -Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία), καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: