Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

I-Living: Να θεσμοθετηθεί ο Προσωπικός Βοηθός για τα ΑμΕΑ

Η ανάγκη να νομοθετηθεί ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία υπογραμμίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση του I-Living, του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος. Το αίτημα των ανθρώπων με αναπηρία για το δικαίωμά τους σε μια ζωή που θα επιλέγουν μέσα από τον αυτοπροσδιορισμό τους αποτέλεσε κεντρικό σημείο στις εισηγήσεις των ομιλητών.
Τόσο ο πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Κυμπουρόπουλος όσο και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά και ο συνεργάτης της Ανέστης Ρουκάι εστίασαν στην ανάγκη η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα που δεν θα καθιστούν τους αναπήρους παθητικούς δέκτες μιας επιδοματικής πολιτικής, αλλά θα τους επανεντάσσουν στη διαδικασία της κοινωνικής αναπαραγωγής.
"Πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης των αναπήρων" τόνισε ο Στ. Κυμπουρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ActionAid, μόλις το 12% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα πηγαίνουν στο σχολείο. "Πολλά παιδιά με κινητικές αναπηρίες πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία, ελλείψει προσβασιμότητας" σημείωσε ο Αν. Ρουκάι, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα της ανεξάρτητης διαβίωσης επανεισάγει μια "ριζοσπαστική αντίληψη για την αναπηρία, που στοχεύει στην αλλαγή της κοινωνίας".
"Είμαι η ίδια ένα κομμάτι του ζητήματος" δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, για να προσθέσει πως "εμείς, τα άτομα με αναπηρία, βιώνουμε μια κατάσταση όπως όλοι οι άλλοι". "Αν μας δώσετε την ευκαιρία, μπορούμε να προσφέρουμε" σημείωσε και συμπλήρωσε πως ετοιμάζει ήδη πρόταση που θα κατατεθεί στην κυβέρνηση.
Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες που ακόμη δεν έχουν λάβει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανεξαρτητοποίηση των αναπήρων. Πρωτοπόρες είναι οι σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία, που το 1991 νομοθέτησε υπέρ του Προσωπικού Βοηθού.
"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αναπηρία" δήλωσε ο Στ. Κυμπουρόπουλος, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό εργαλείο τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία που το 2012 υιοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος.
Σημειώνεται ότι ο οργανισμός I-Living είναι ο πρώτος οργανισμός ανεξάρτητης διαβίωσης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, το 2014. Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να αποτιμήσει τα συμπεράσματα από το 7ο ευρωπαϊκό συνέδριο Freedom Drive που έγινε στις Βρυξέλλες 29/9 ώς 1/10.

Μ.ΚΩ.
Πηγή: avgi,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: