Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πώς η Γερμανία απολαμβάνει εσωτερικό QE εδώ και 8 χρόνια

Ολοκληρώθηκε δημοπρασία 2ετών γερμανικών ομολόγων με επιτόκιο -0,38%. Η Γερμανία κυριολεκτικά πληρώνεται για να δανειστεί. Πώς έφτασε εκεί και γιατί αυτό αποτελεί τμήμα μίας εσωτερικής ποσοτικής χαλάρωσης διάρκειας, ήδη, 8 ετών;
Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε δημοπρασία γερμανικών ομολόγων διάρκειας δύο ετών, με το επιτόκιο να πέφτει στο -0,38%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο αλλά αυτό είναι λιγότερο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι η Γερμανία κυριολεκτικά πληρώνεται για να δανειστεί και κερδίζει χρήματα που μπαίνουν στον γερμανικό προϋπολογισμό κάθε φορά που δανείζεται.
Στο διάγραμμα των επιτοκίων των διετών ομολόγων της χώρας φαίνεται πως πριν από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση δανειζόταν με περισσότερο από 4,5% καθώς η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα αρνούνταν πεισματικά να δώσει τη συγκατάθεση της για μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φοβούμενη τον πληθωρισμό.
Όπως αποδείχτηκε αυτή η στρατηγική ενίσχυσε τη διεθνή κρίση τροφοδοτώντας αποπληθωριστικές πιέσεις από τις οποίες ο κόσμος δε μπορεί να ξεφύγει ακόμη και σήμερα.
Στο μεσοδιάστημα, τα γερμανικά επιτόκια κατέρρευσαν φτάνοντας σήμερα στο ιστορικό χαμηλό τους -0,38%, με τη Γερμανία να απολαμβάνει εξαιτίας της κρίσης μία παρατεταμένη εσωτερική νομισματική χαλάρωση, γεγονός που σε συνδυασμό με τη ροή κεφαλαίων προς τη χώρα απ’ ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά τις χώρες της ευρωζώνης, της εξασφάλισε και μία παρατεταμένη ποσοτική χαλάρωση.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα ανέκαμψε οικονομικά, ξεπέρασε τα προ κρίσης επίπεδα της, μείωσε την ανεργία της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αύξησε την απόσταση της από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, καταλήγοντας στη «μετά κρίση» εποχή να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, εξασφαλίζοντας, έτσι, ένα πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης διαρκείας.

Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: