Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

«Χαλάρωση» των capital controls και με τη «βούλα»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άναψε το «πράσινο φως» για περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls λίγες μέρες μετά τη σειρά νέων προτεινόμενων μέτρων που ζήτησε η χώρα μας, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ άνοιξε και τυπικά την Πέμπτη το δρόμο, για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων. Απομένει η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στις επόμενες ώρες.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άρση κάθε περιορισμού στις αναλήψεις χαρτονομισμάτων που έχουν προέλθει από κατάθεση μετρητών και θα δίνει τη δυνατότητα της αύξησης του επιτρεπόμενου ορίου αναλήψεων σε 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο, για όσους δεν κάνουν χρήση της εβδομαδιαίας ανάληψης μετρητών ύψους 420 ευρώ.
Αναλυτικά, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει:
■ Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά.
■ Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
■ Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
■ Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
■ Αύξηση των ορίων χρήσης καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω Ιnternet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.
■ Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
■ Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: